Hlavní obsah

VIDEO: Česko podporuje Tibet, prapory zavlály i na Sněmovně a ministerstvech

Aktualizováno

Stovky měst a obcí v úterý vyvěsily tibetské vlajky a připojily se tak v den 50. výročí krvavě potlačeného protičínského povstání v himalájské provincii k celosvětovému protestu proti čínské nadvládě. Prapor se sluncem vlaje i na budově Sněmovny a před ministerstvem životního prostředí i navzdory varování odborníků, že by gesto podpory Tibetu mohlo zhatit plánovaný summit EU s Čínou v Praze.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Tibetská vlajka vyvěšená 10. března před budovou ministerstva životního prostředí

Článek

Strana zelených vyvěsila na Sněmovně z okna svého poslaneckého klubu tibetskou vlajku a vyvěsit se ji chystá před budovou svého ministerstva kromě předsedy strany a šéfa rezortu životního prostředí také ministr školství Ondřej Liška.

"Připojujeme se tak k celosvětové akci Vlajka pro Tibet, čímž vyjadřujeme solidaritu s jeho lidem," uvedla poslankyně Kateřina Jacques, která je zároveň předsedkyní parlamentní Skupiny přátel Tibetu. Podle představitelů SZ je vyvěšení vlajky výlučně iniciativou poslaneckého klubu, nikoli celé Sněmovny.

:. Náměstek primátorky Zlína Miroslav Šenkýř vyvěsil tibetskou vlajku na radnici.foto: ČTK/Zdeněk Němec

Proti vyvěšení vlajky na budově Sněmovny se ohradila Kancelář Poslanecké sněmovny, protože je akt údajně v rozporu se stanoviskem Politického grémia ze dne 28. dubna 2008. SZ sejmutí vlajky odmítla s tím, že na vlajce Tibetu je nalepeno její logo a záležitost se týká pouze této strany, nikoliv celé Poslanecké sněmovny. 

Kromě toho se obávají diplomaté, že by Čína mohla kvůli tomu odvolat svou účast na evropsko-čínském summitu, který na květen premiér Mirek Topolánek domluvil s čínským ministerským předsedou Wen Ťia-paem. Čína totiž zrušila loni kvůli sporům o Tibet summit ve Francii, která tehdy předsedala EU.

Topolánek čínského premiéra na to, že by konání summitu mohla ovlivnit kolize s významnými výročími v čínské historii, již předem upozornil. První z nich je právě výročí povstání v Tibetu v březnu 1959 a druhým události na pekingském náměstí Tchien-an-men z června 1989.

Česká města za svobodný Tibet

Solidaritu s Tibeťany vyjádřily jihomoravské radnice v Brně, Znojmě, Vyškově a Hodoníně. Samotné vedení kraje se ke kampani nepřipojilo, protože dle vyjádření mluvčího vyvěšení vlajky „nikdo nenavrhl“.

:. Symbol Tibetu se zatřepotal i na jihlavské radnici.foto: ČTK/Luboš Pavlíček

Olomouc byla jedním z prvních měst, která začala 10. března tibetskou vlajku vyvěšovat. Od tradice se neodchýlila ani tentokrát a dlouhodobě se k nim připojuje i Jeseník a Šumperk. V tomto kraji se však tradice vzdal Přerov po komunálních volbách před dvěma lety.

„Vyvěšovat tibetskou vlajku by nebylo vhodné vzhledem k tomu, že jsme stáli u založení česko-čínské obchodní komory. Přerovská Precheza má navíc pobočku v Číně v Tonglingu a s představiteli tohoto města jsme v kontaktu," vysvětlil primátor Jiří Lajtoch. 

Tibetské vlajky již tradičně zdobily radnice Zlína, Vsetína a Uherského Hradiště. Stejně tak tradične vlajku nevyvěsilo kroměřížské zastupitelstvo, protože to údajně nenavrhl ani jeden z radních ani žádný občan.

Kraje jsou v gestu solidarity zdrženlivé

Tibetská vlajka v úterý nad jihočeským krajským úřadem zavlála jen krátce. Místo zástupců hejtmanství ji v noci vyvěsil jeden z obyvatel Českých Budějovic a pracovníci úřadu ji ráno ze žerdi opět spustili. "Politická reprezentace Jihočeského kraje nesouhlasí s porušování lidských práv. Nicméně není přesvědčena o tom, že vyvěšení vlajky by na této situaci mohlo něco změnit," řekla mluvčí kraje Kateřina Koželuhová.

Ve Vimperku se nepodařilo vyvěšení po 12 letech na radnici prosadit, tibetský symbol proto umístil na věž protějšího kostela místní farář.

V Ústeckém kraji se k protestu připojilo zhruba dvacet radnic včetně ústeckého magistrátu. Samotné krajské vedení však vlajku nevyvěšuje. "Vedení Ústeckého kraje zastává názor, že vyjadřování názorů k dění v cizích zemích přísluší Vládě České republiky a je věcí české diplomacie, nikoli regionálních samospráv," vysvětlil mluvčí kraje František Janačík.

Připojit se k celosvětové akci Vlajka pro Tibet odmítlo také Královéhradecké hejtmanství. Přesto na budově kraje tibetská vlajka dnes zavlála. Z okna své kanceláře ji vyvěsil hejtmanův náměstek Vladimír Derner (KDU-ČSL). Všechna velká města v kraji se na rozdíl od hejtmanství k vyvěšení tibetské vlajky připojila.

Padesát let poté

Před čínským velvyslanectvím v Praze se v úterý v 17:30 uskuteční demonstrace na podporu Tibetu a proti porušování lidských práv tamních obyvatel. Účastníci chtějí předat poslankyni Kateřině Jacques (SZ) výzvu, která souvisí s připravovaným květnovým summitem EU - Čína v Praze. 

Akce Vlajka pro Tibet se celosvětově koná 10. března, aby připomněla povstání proti čínské okupaci ve Lhase před 50 lety, při kterém zemřelo nejméně 80 000 Tibeťanů a po němž jejich duchovní vůdce dalajláma odešel do indického exilu, kde žije dodnes. Pozorovatelé tehdy svědčili o rozsáhlých masakrech a veřejných mučeních.

Za půlstoletí čínské nadvlády zanikly v Tibetu tisíce klášterů, tradičních míst kultury, víry a vzdělanosti, mnozí Tibeťané byli vysídlováni a jejich kultura potlačována.

Vlajky vyvěšují čeští sympatizanti svobodného Tibetu pravidelně od roku 1996. Podle odhadů by se letos do akce mohlo zapojit na 350 českých měst. Výročí protičínského povstání už poosmé doprovodí Festival pro Tibet, který se koná po celý měsíc v Ostravě, Praze, Olomouci, Pardubicích, Opavě, Frýdku-Místku, Přerově a Poličce.

Reklama

Výběr článků

Načítám