Hlavní obsah

Topolánek se chystá zpacifikovat své vzpurné poslance

Právo, Lukáš Bek
PRAHA

Premiér a šéf ODS Mirek Topolánek se rozhodl zpacifikovat vzpurné poslance své strany, kteří se rekrutují zejména z řad pražské organizace. Oficiálně má jít o přátelské setkání, podle kuloárových informací o „mytí hlav“.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Mirek Topolánek

Článek

Schůzku mezi pražskými poslanci a vedením tamní organizace ODS v čele s primátorem a Topolánkovým neúspěšným vyzyvatelem na loňském kongresu Pavlem Bémem na příští pondělí svolal první místopředseda strany David Vodrážka. Právě on pochází rovněž z Prahy a údajně se snaží Topolánkovi vyjít vstříc.

Topolánek byl pozván coby jeden z pražských poslanců, ale jeho role bude pravděpodobně jiná. „Smyslem je přinutit poslance za Prahu, aby byli konformní s vedením a neměli vlastní názory,“ řekl Právu jeden z vlivných představitelů pražské ODS.

Právě zástupci občanských demokratů z metropole nedávno pomohli smést některé koaliční návrhy, jako byl zákon o dani z příjmu a DPH, či zamítnutí novely o vlivech na životní prostředí, kdy šéf zelených Martin Bursík pohrozil odchodem své strany z vlády.

„Pražská ODS dnes představuje politickou sílu v Poslanecké sněmovně 3,5krát vyšší, než je celá Strana zelených. Čas od času je tedy nezbytné některé politické priority diskutovat. Není také tajemstvím, že s některými vládními návrhy Praha měla a má problém (například Lisabon, Kuberovy chodníky atd.). I proto tuto schůzku vítám,“ napsal v pondělí Právu v SMS Bém.

S Vodrážkou je prý zcela zajedno. ODS jen z hlavního města má ve Sněmovně 14 poslanců, zatímco zelení po víkendu pouze čtyři, a to nejen z Prahy.

Zavládne jednota?

Podle Vodrážky jde o jeho neformální schůzku s vedení pražské ODS, všemi poslanci a členy výkonné rady z metropole. „Chceme si pohovořit o dalším fungování Prahy a pražských poslanců v rámci Sněmovny, abychom vystupovali pokud možno jednotně, abychom nebyli vnímáni jako nějaká roztroušená skupina, ale jako jednotný subjekt,“ očekává Vodrážka.

K Topolánkově účasti poznamenal: „Pan premiér je pražský poslanec, takže zván bude samozřejmě i on.“

Například poslanec ODS z Prahy Jiří Janeček nedávno na dotaz Práva komentoval Bursíkův návrh na povinné zpoplatnění igelitových tašek slovy, že na ministerstvu musí být „všichni zhulení“. Včera Právu řekl, že schůzku nepovažuje za pozvání na kobereček. V případě schvalování některých koaličních návrhů má nadále vážné výhrady, nicméně je ochoten hledat kompromis.

Další ze zástupců Prahy, Jan Bürgermeister, setkání označil za zkoušku Davida Vodrážky v roli místopředsedy zodpovědného za komunikaci uvnitř ODS.

Reklama

Výběr článků

Načítám