Hlavní obsah

Zemědělci dostanou 2,6 miliardy na překonání krize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kabinet premiéra Mirka Topolánka v pondělí schválil finanční dotaci 2,6 miliard korun, kterou by si z prostředků Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu měli rozdělit tuzemští zemědělci. Finance by dle ministra zemědělství Petra Gandaloviče měly sloužit zejména na provozní úvěry. Zemědělci plánují na čtvrtek demonstraci proti rozdílnosti podmínek ve starých a nových členských zemích EU.

Článek

Schválený  materiál obsahuje čtveřici podpůrných programů, jejichž prostřednictvím budou moci farmáři o peníze zažádat. První peníze by se k zemědělcům mohly dostat již v dubnu, odhadl Gandalovič.

Cílem programů je přispět k řešení přechodného nedostatku vlastních finančních zdrojů na provozní účely u zemědělských prvovýrobců, podnikatelů zabývajících se hospodařením v lese a u zpracovatelů zemědělských produktů za současné finanční a hospodářské krize," napsal resort v tiskové zprávě. 

Bez ohledu na tato opatření se rolníci chystají ve čtvrtek do Prahy demonstrovat. V dané době totiž bude v metropoli jednat eurokomisařka pro zemědělství a rozvoj venkova Mariann Fischer-Boelová. Zemědělcům vadí přetrvávající nerovnost v dotacích, které dostávají farmáři ve starých a nových členských zemích evropské sedmadvacítky.

Na protestní akci přijedou podle zástupců Agrární komory zemědělci jak z nových členských států EU, Slovenska, Maďarska, Polska a Litvy, tak i z Německa a Rakouska, aby vyjádřili solidaritu svým kolegům.

Reklama

Výběr článků

Načítám