Hlavní obsah

Hladiny řek klesají, pouze dolní tok Moravy stále stoupá

Právo, miv, lid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STRÁŽNICE

Těžiště problémů s rozvodněnými řekami se o víkendu přesunulo z Dyje na Moravu. Zatímco Dyje zejména v Podhradí nad Dyjí na Znojemsku poklesla, v noci na neděli Morava ve Strážnici na Hodonínsku překročila třetí stupeň povodňové aktivity.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Jez na Moravě v Hodoníně je jedním z míst vyžadujících dohled nad řekou. Na řeku se chodí dívat i lidé z okolí.

Článek

Hladiny vysočinských řek klesaly od pátku. Ještě v sobotu hleděli lidé na některé toky s obavami, to kvůli dešti, ale během dne se situace stabilizovala. V neděli už byl klid. Přes noc přituhlo, teploty se pohybovaly okolo nuly a někde i pod ní, takže se zpomalilo například ve Žďárských vrších i tání sněhu, který v nejvyšších polohách ještě stále leží.

V sobotu odpoledne byl odvolán stav nebezpečí i v nejkritičtějších místech, na řece Sázavě v Chlístově a na Jihlavě v Bransouzích. Podhradí nad Dyjí si oddechlo, voda kulminovala třetím stupněm povodňové aktivity v pátek a zásluhou předchozího částečného vytěžení dna byla hladina Dyje asi o dvacet centimetrů nižší, než při stejném průtoku v roce 2006.

.: Situaci v Hodoníně kontroloval i jihomoravský hejtman Michal Hašek. Jez na Moravě vodě odolává. foto: Právo/Milan Vojtek

Nebezpečí u Drnholce zažehnáno

Relativní poklid panuje v Jevišovce, voda se zastavila před obcí, kanály kolem řek ale zaplavila pole. Krizová situace nenastala ani u Drnholce, kde je hráz z důvodu nedokončené opravy na obou březích snížena asi o padesát centimetrů. Na možný problém upozornilo Právo.

„Na základě podnětu jsme zjišťovali důvod. Opravu hráze zastavily vlastnické spory, kdy jeden z vlastníků pozemků napadl započatou stavbu,“ řekl Právu mluvčí hejtmana Jan Chmelíček. Nesouhlas majitele parcely připravil těžké chvíle obyvatelům Drnholce, kteří se obávali, co se bude dít v případě dalšího vzedmutí hladiny.

„Domluvili jsme se  s hasiči, po celou dobu hráz hlídají, v případě nutnosti by nastoupili a místo zajistili pytli s pískem,“ řekl místostarosta Drnholce Alois Švejda (ODS).  Starostové podél Dyje s uznáním přijali letošní přístup Povodí Moravy, které včas odpustilo vodu z přehrad.

I když se hladiny pod Vranovskou přehradou a Novými Mlýny výrazně zvýšily, nádrže mají dostatečnou kapacitu pro zadržení vod. „Jsme připraveni tak, jak jsme nikdy předtím nebyli. Jak ve Vranově, tak v Nových Mlýnech jsme vytvořili včas dostatečný zásobní prostor,“ ujistil generální ředitel Povodí Moravy Miroslav Duda.

Vodohospodáři ale zbytečně zkomplikovali život hasičům, kteří se museli poprat s kmeny, valícími se řekou. Nejednalo se jen o vývraty, ale pokácené kmeny, neodstraněné včas z koryt.

Na Moravě je třetí stupeň

O poznání horší než na Dyji je situace na řece Moravě. Ve Strážnici na Hodonínsku v sobotu po sedmnácté hodině překročila limit pro vyhlášení třetího stupně povodňové aktivity. Lanžhot následoval v neděli před polednem. V Rohatci se v sobotu dopoledne před mostem silnice I/55 vytvořila bariéra z větví, kmenů a naplavenin, Večer tam vyjela těžká technika hasičů z Brna a překážku tři jednotky rozebraly. Na několika místech pak hasiči vyjížděli čerpat vodu.

Druhý stupeň povodňové aktivity, tedy stav pohotovosti, platí podle ČTK na řece Odře v Ostravě-Svinově. Na Odře v Bohumíně na Karvinsku je pak první stupeň povodňové aktivity - bdělost, řekl ČTK dispečer Povodí Odry.

Situace se však zklidňuje, oba vodní toky totiž již kulminovaly. Boční přítoky Odry navíc od rána klesají a lze očekávat, že klesne i hladina samotné Odry. Vodohospodáři nyní nemají hlášeny žádné srážky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám