Hlavní obsah

Bursík udělal ze zelených stranu vyžírků na teplé sesli, říká Jakubková

PRAHA
Aktualizováno

Poslankyně Strany zelených a stranická rebelka si v době, kdy se rozhoduje o jejím odchodu ze strany, nebere servítky. V projevu k návrhu revizní komise řekla, že šéf strany Martin Bursík vyvolal ve veřejnosti dojem, že zelení jsou "stranou vyžírků uprdelených na teplé sesli".

Foto: Jiří Ovčáček, Právo

Věra Jakubková (vpravo) a Dana Kuchtová

Článek

Ústřední revizní komise strany v neděli rozhoduje o vyloučení rebelů ze strany. Jakubková v projevu uvádí: "Martin Bursík ovládl Stranu zelených, včetně kontrolních mechanismů a hospodaření, podvodem na teplickém sjezdu. Nejen „čunkiádou“ vyvolal u veřejnosti dojem, že SZ je stranou vyžírků uprdelených na teplé sesli."

"Podvedli voliče, politikařili a místo boje s korupcí se sami stali stranou, kde je moc předsedy postavena na klientelismu. Strana zelených se postupně mění na chráněnou rezervaci pro Bursíkovy straníky, úředníky a poradce, placené z veřejných prostředků," píše také Jakubková.

Svůj odchod ze strany považuje za samozřejmý a říká, že stejně v politice nechtěla za těchto okolností pokračovat.

Pohrozily nedůvěrou vládě

Spolu s Jakubkovou je o vyloučení ze strany přesvědčena také poslankyně Olga Zubová. Jejich názor v podstatě potvrdil předseda strany a místopředseda vlády Martin Bursík. Bývalé první místopředsedkyni Daně Kuchtové nabídl možnost za určitých podmínek setrvat, ta podmínky ale odmítá. Zubová s Jakubkovou v neděli také pohrozily vyjádřením nedůvěry vládě, pokud premiér Mirek Topolánek nepopře Bursíkova slova, že poslankyně kabinet vydírají.

Bursík potvrdil záměr jím ovládaného vedení strany zbavit se Zubové s Jakubkovou. "V případě těch poslankyň, které se samy rozhodly odejít z klubu a v podstatě samy odešly z vlivu strany zelených, tak ta situace je hodně jednoznačná," řekl před jednáním novinářům. Zubová s Jakubkovou opustily poslanecký klub Strany zelených loni v listopadu.

Bursík zdůraznil, že ve vztahu k nim, bývalé ministryni školství Daně Kuchtové a Martinovi Čáslavkovi, kteří na konci ledna zorganizovali vnitrostranickou frakci Demokratická výzva, učinil několik pokusů o smíření. "Já jsem udělal několik pokusů a výzev, aby tohle zhojili, aby rozpustili tenhle spolek a zapojili se do společné práce," podotkl.

Novinářům pak v průběhu diskuse republikové rady řekl, že je připraven vyzvat její členy, aby s vyloučením Kuchtové nesouhlasili, pokud ta splní určité podmínky, a to přímo na jednání rady a také v dopise členské základně.

Kuchtová musí zrušit frakci, říká Bursík

Měla by oznámit, že zruší vnitrostranickou frakci, přestane vystupovat v médiích, vyjádří respekt k výsledkům stranického sjezdu, bude respektovat vyloučení Zubové a Jakubkové, bude se distancovat od zakládání nové strany a vyzve spolustraníky ke společné práci.

"I kdybyste mě dnes vyloučili... já se do Strany zelených vrátím. A se mnou přijde právo," řekla ve svém vystoupení na republikové radě Kuchtová. Její slova odměnili příznivci Demokratické výzvy potleskem.

Později Kuchtová i Čáslavka Bursíkovy návrhy odmítli. Jednání republikové rady se odehrává za zavřenými dveřmi a ve vzrušené atmosféře. Ze sálu je slyšet pískot, hlasité tleskání i bučení a ostřejší slova na adresu mluvčích z druhého tábora. Někteří z členů republikové rady její emotivní jednání před novináři kritizovali.

Provinění si nejsou vědomy

"Nejsme si vědomy žádného porušení stanov ani žádného provinění, za které bychom měly být ze strany vyloučeny. Naopak vnímáme naprosté nedodržování programu Strany zelených u členů vlády a poslaneckého klubu," řekly novinářům před začátkem diskuse obě poslankyně. Podle Jakubkové bude prý těžké přijmout rozhodnutí dnešní Republikové rady SZ, kterou po loňském sjezdu v Teplicích nepokládá za legitimní. "Procesy ve straně nemohu považovat za demokratické ani správné," dodala poslankyně.

Zubová zdůraznila, že i bez stranické legitimace bude v parlamentu vykonávat svůj poslanecký mandát v souladu se svým svědomím a i nadále se hodlá hlásit k Demokratické výzvě. Případné vyloučení ze SZ prý obě poslankyně "nevrhá do náruče opozice".

"My jsme i nadále koaličními poslankyněmi," uvedla Zubová. Je prý však na vládě samotné, zda bude mít i nadále zájem o spolupráci. Premiér Topolánek a ministři by ale podle ní měli popřít Bursíkova slova v médiích, že poslankyně "drží vládu pod krkem". "Pokud by tak neučinil, byl by to pro mne samotnou důvod, abych přemýšlela o tom, zda vyjádřit nedůvěru této vládě. Nepotřebuji k tomu žádnou opozici, žádné další rady," zdůraznila Zubová. "Měli byste se ptát Martina Bursíka, Mirka Topolánka, proč dochází ve Straně zelených k vylučování za vlastní názory," zdůraznily poslankyně.

Na Novotného lávce, kde se nedělní jednání koná, si příznivci Demokratické výzvy připnuli výrazné zelené stužky. "To je symbol podpory těch, kteří tady dneska budou obhajovat své členství," vysvětlila novinářům Kuchtová. Sama si výsledek jednání netroufla odhadnout. "Pořád ještě věřím, že si to republiková rada rozmyslí a k vylučování nepřikročí," dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám