Hlavní obsah

Zeman: Pozvěme do NATO Izrael

Novinky, Vladimír Michna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Členem Severoatlantické aliance by měl být Izrael, tím by NATO prokázalo, že chce skutečně bojovat proti islámskému terorismu, řekl bývalý premiér Miloš Zeman v Otázkách Václava Moravce v ČT. V islámském terorismu a fundamentalismu Zeman vidí největší hrozbu současnosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloš Zeman

Článek

Ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) v pořadu Zemana označila za jestřába, ale odmítla myšlenku přijmout Izrael do NATO jako těžko realizovatelnou.

Při bilancování desetiletého členství Česka v NATO Zeman řekl, že smysl Aliance dříve viděl v potlačování vlivu Sovětského svazu a po pádu komunismu v boji proti islámskému terorismu. Podle expremiéra je v současnosti tedy již zbytečný antiruský postoj. Stejně tak je podle něj zbytečný americký radar v Brdech.

"Je to spíše taková elektronická Maginotova linie, kterou je možno obejít," řekl Zeman, který radar považuje za nástroj směřující proti Rusku. "Radar se staví jen proto, aby si zbrojařské firmy namastily kapsy," řekl v Otázkách Zeman.

S Talibanem se podle Zemana příliš vyjednává

Podle Zemana místo toho, aby se v Afghánistánu bojovalo s Talibanem, se v poslední době vyjednává s umírněnými skupinami Talibanu.

Zeman se kriticky ohlédl za bombardováním Srbska při konfliktu v Kosovu, které následovalo bezprostředně po vstupu Česka do NATO v březnu 1999. "Při bombardování Jugoslávie jsme měli konflikt dvou loajalit,“ přiznal Zeman. A to vůči Srbsku a vůči společné obraně aliance, upřesnil.

Nebyla však podle něj splněna podmínka, že budou bombardovány pouze vojenské cíle. Sám se podle svých slov přesvědčil, že tomu tak nebylo.

V Kosovu vládne teroristický režim, míní Zeman

Tehdejší autokratický vůdce Jugoslávie Slobodan Milošević by dříve či později stejně padl, řekl Zeman. Když exprezident Václav Havel navrhl generála Wesleyho Clarka, architekta „humanitárního“ bombardování Srbska“, na Řád bílého lva, Zeman předání řádu nepodpořil, připomněl expremiér.

Vrcholem podle něj bylo, když dříve teroristická organizace v Kosovu vyhlásila nezávislý stát. Režim Hasjima Thaciho je podle něj islámská diktatura financovaná narkomafií. Bylo chybou ji v Kosovu instalovat, zhodnotil Zeman.  

Parkanová Zemanovi oponovala tím, že srbská armáda ve velkém útočila na kosovské Albánce. Zeman následně vzpomněl případy, které byly řešeny u mezinárodního tribunálu, kdy kosovští Albánci Srbům při konfliktu v Kosovu zaživa vyjímali orgány z těla a prodávali je do zahraničí.  

Zeman v NATO nechce Ukrajinu a Gruzii

Zeman by byl proti rozšíření NATO o Gruzii a Ukrajinu. Důvodem je to, že gruzinský prezident Michail Saakašvili má podle něj za vzor Stalina a Beriju a v NATO by neměl být kvůli jeho špatné politice vůči etnickým menšinám. Ukrajinu by Zeman do NATO nepřijal kvůli její roli v nedávné plynové krizi.  

Na otázku, jak by Zeman řešil výdaje na armádu, bývalý premiér poznamenal, že vláda při nákupu obrněných transportérů využila méně výhodnou nabídku firmy Steyer místo levnější a výhodnější nabídky finské firmy Patria.

Reklama

Výběr článků

Načítám