Hlavní obsah

Soud zatím dítě z babyboxu matce nevrátil

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA
Aktualizováno

Osmnáctiletá Aneta Tokarčíková z Havířova, která 26. ledna odložila svou dceru Barborku do ostravského babyboxu a nyní ji chce zpět, své dítě zatím zpátky nedostane. Soud o prodloužení předběžného opatření, kterým bylo dítě svěřeno do péče Dětského centra Domeček v Ostravě, rozhodl na základě doporučení sociálních pracovnic.

Foto: ALeš Honus, Právo

Osmnáctiletá Aneta Tokarčíková z Havířova

Článek

"Předběžné opatření soudu bylo prodlouženo o další měsíc,“ řekla v pátek mluvčí havířovské radnice Jana Pondělíčková.

První dítě z nového ostravského babyboxu bylo koncem ledna na základě předběžného opatření soudu svěřeno do péče Dětského centra Domeček v Ostravě. Lhůta soudního rozhodnutí trvala původně jeden měsíc.

Matka si má lépe uspořádat domácnost

Pondělíčková vysvětlila, že protože dítě mělo zlomenou ruku, případem se zabývá policie a prověřování zatím nebylo uzavřeno.

"Navíc sociální pracovníci, kteří maminku navštívili doma, usoudili, že by si slečna Tokarčíková měla domácnost ještě uspořádat,“ řekla Pondělíčková. Matce například zatím doma schází dětská postýlka.

:. Barborka, která byla v lednu nalezena v ostravském babyboxu. Je již patnáctým dítětem v ČR, jemuž babybox pomohl.

"Doporučili jsme jí také, aby si požádala o městský byt. Ubytování v azylovém zařízení odmítla,“ dodala mluvčí.

Žena odložila své dítě do babyboxu kvůli špatné životní situaci. Se svým druhem, který byl hledaný policií, bydleli v nevyhovujícím pronájmu. Muž je nyní ve výkonu trestu, Tokarčíková přechodně bydlí u její matky.

Podle policie dítě týrané nebylo

Mladá žena přitom odmítá, že by dítě mohlo být týrané. Podle ní ke zlomenině ruky, kterou zjistili lékaři, došlo zřejmě nešťastnou náhodou. "Vůbec jsem nevěděla, že má takové zranění,“ řekla Tokarčíková již dříve. Na zranění lékaři nepřišli ani ve fakultní nemocnici, kde dítě z babyboxu prohlíželi - odhalili ho až pracovníci Domečku při přijímací proceduře.

„Nemáme informace, že by dítě bylo týrané. Nezjistili jsme zatím nic, co by tomu nasvědčovalo," řekl šéf ostravských kriminalistů Radovan Vojta. Policie nyní čeká na výsledky znaleckých posuádků, který by měly mechanismus zranění objasnit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám