Hlavní obsah

Summit EU: Česko může letos vyčerpat z fondů 10 miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

V Praze v pátek druhým závěrečným dnem pokračuje Evropský summit regionů a měst. Předseda Evropské komise José Barroso na setkání hovořil o hrozbě vysoké nezaměstnanosti a také oznámil, že nové členské země EU mohou předčasně využít více než 7,5 miliardy eur (zhruba 210 miliard korun) z evropských fondů. ČR tak může dosáhnout až na 10 miliard korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Evropské komise José Barroso v Praze

Článek

Pro Českou republiku je ze zmiňovaných 7,5 miliardy eur určeno 350 miliónů eur (v přepočtu téměř 10 miliard korun). Finance z fondů uvolní EU na nastartování ekonomik nových členských zemí a udržení zaměstnanosti. Původně měly být tyto finance čerpány až do roku 2013. 

Komisařka pro regionální politiku Danuta Hübnerová na summitu uvedla, že komise iniciovala změny v čerpání evropských peněz pro příští léta tak, aby na ně snáze dosáhly i malé a střední podniky.

Unie se bojí vysoké nezaměstnanosti

Barroso na summitu řekl, že nezaměstnanost v zemích evropské sedmadvacítky může kvůli hospodářské krizi dosáhnout vysokých čísel, a představitelé společenství proto musejí být kreativní a flexibilní při řešení jejích dopadů. Před časem Barroso řekl, že příští rok by mohla nezaměstnanost v EU dosáhnout až 10 procent.

Ocenil také, že české předsednictví EU připravuje na květen summit o nezaměstnanosti a dodal, že nynější hospodářskou krizi se podaří rychleji vyřešit, budou-li jednotlivé státy a regiony úzce spolupracovat. Princip "každý sám za sebe" je podle Barrosa nepřijatelný.

Barroso uznal, že je třeba užívat státní pomoc pouze tam, kde je to nezbytné. Výjimečná opatření přijatá ve výjimečné situaci ale podle něj nesmí zpochybnit společnou budoucnost celé unie.

Výstupem summitu by se měla stát deklarace, která bude představena na jarním summitu Evropské rady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám