Hlavní obsah

Hladiny řek dál stoupají, nejvíce na Vysočině a jižní Moravě

Právo, Novinky, fal, pok, jas, miv
Aktualizováno

Stoupající hladiny některých řek si ve čtvrtek vyžádaly první protipovodňová opatření. Odpoledne byl třetí povodňový stupeň vyhlášen v Chlístově na řece Sázavě. Druhých stupňů povodňové aktivity dosáhla i místa na Dyji, Oslavě, Doubravě nebo Lužnici. Hladiny zvedá tající sníh a neustávající déšť. Pršet by navíc mělo i v dalších dnech.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Zatopená auta na parkovišti v Úhřetické Lhotě na Chrudimsku

Článek

"Během noci na pátek očekáváme dosažení 3. stupně povodňové aktivity na horní a střední Sázavě, na Chrudimce, ojediněle též na menších tocích v povodí Jihlavy a Dyje," uvedl ve čtvrtek večer Český hydrometeorologický ústav.

Druhého stupně by měly dosáhnout některé přítoky středního Labe, horní Moravy.

Vltava v Praze zatím žádného stupně nedosáhla, v pátek by ale mohlo město vyhlásit první stupeň, tedy stav bdělosti. Podobně by na tom mělo být i Ústí nad Labem.

Kvůli stoupající Vltavě odplouvají lodě. Zdroj: Stream.cz

Řeka v Dačicích zaplavila parkoviště

Kvůli vyšší hladině řeky Moravská Dyje v Dačicích na Jindřichohradecku zasedla ve čtvrtek protipovodňová komise. "Připraveni jsou hasiči i naše městské služby, které mají již napytlováno. Nejhorší situace by podle předpovědí měla nastat v noci na pátek. Ráno by již měla řeka kulminovat na třetím povodňovém stupni,“ řekl Právu místostarosta Dačic Pavel Habr.

Rozvodněná řeka v Dačicích zatápí parkoviště u obchodního domu a prostor pod mostem k nádraží, kde jsou ohroženy čtyři objekty. Zaplavit by mohla i firmu Centropen, která se nachází na břehu.

Na jihu Čech dosáhla ve čtvrtek druhého povodňového stupně Úslava v Ždírci. Na prvním stupni je Lužnice v Klenovicích, Nežárka v Lásenici a Nová řeka v Mláce. "Předpokládáme, že Nežárka překročí už v noci druhý povodňový stupeň,“ sdělil dispečer českobudějovického závodu Povodí Vltavy Petr Hovorka.

Na Sázavě kromě stupně ohrožení u Chlístova dosáhla tato řeka druhého stupně, tedy stavu pohotovosti, i ve Světlé nad Sázavou a Ždáru nad Sázavou.

.: V Chlístově na Sázavě byl ve čtvrtek zaznamenán třetí stupeň povodňové aktivity.Zdroj: Repro Povodí Vltavy

V povodí Moravy bylo druhého povodňového stupně dosaženo na již zmiňované Moravské Dyji v Janově, na Dyji například v Podhradí a Ladné. Dále na Křetínce v Prostředním Poříčí a na Balince v Balinech.

Kritický stav na Dyji

Na velkou vodu se chystá i jih Moravy. Starostové se chystají na nejhorší. Vodohospodáři varovali starostu Podhradí Petra Čálka (nezávislý), že zřejmě ještě ve čtvrtek překročí hladina Dyje mez nutnou pro vyhlášení třetího stupně povodňové aktivity. „Co tady můžeme nadělat? Pytlovat? A má to cenu, když ta voda stejně prosákne?“ ptá se starosta.

Snížená hráz podle vodohospodářů nemá Drnholec ohrozit. Lidé se ale bojí.foto: Právo/Milan Vojtek

Obec zatím chrání hliněný val, který byl jako dosud jediné protipovodňové opatření vytvořen z materiálu, získaného při čištění koryta Dyje. Voda ale stejně za val prosakuje.

Podruhé za sebou se dostala v posledním týdnu do problémů Jevišovka na Břeclavsku. Stejně jako v neděli i ve čtvrtek před polednem ohrožoval lávku nad Dyjí kmen stromu. Poradit si s nimi museli hasiči z Mikulova.

Hasiči odstraňují kmen vzpříčený mezi pilíři mostu na Jevišovce.foto: Právo/Milan Vojtek

V labském povodí byly ve čtvrtek odpoledne druhé povodňové stupně na Novohradce v Úhřeticích, na Chrudimce v Padrtech, či na Doubravce v Bílku. Kvůli stoupající hladině Labe oznámil Děčín uzavření silnice, která spojuje město s Dolním Žlebem.

Na zvýšení hladiny Vltavy se začala připravovat i Praha, která uzavřela náplavky a magistrát oznámil, že nejpozději v pátek budou uzavřena povodňová vrata chránící Čertovku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám