Hlavní obsah

Vydavatel Práva bude žádat od Paroubka omluvu za nepravdivé údaje

Novinky, jov
PRAHA
Aktualizováno

Vydavatel deníku Právo, společnost Borgis, a.s. bude žádat po předsedovi ČSSD Jiřím Paroubkovi omluvu za zveřejnění nepravdivých údajů o hospodaření této společnosti. Paroubek ve středu ve svém otevřeném dopise šéfredaktorovi Práva nepravdivě tvrdil, že „krize a podnikatelské a manažerské neúspěchy postihly i Váš list“, tedy Právo.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Šéf ČSSD Jiří Paroubek.

Článek

Toto tvrzení se natolik dotýká dobrého jména a pověsti Práva a jeho vydavatele, že je společnost Borgis nucena žádat po Jiřím Paroubkovi omluvu. Pokud se neomluví, bude omluva vymáhána soudní cestou, sdělil Novinkám právník společnosti Borgis.

Vydavatel Práva ve skutečnosti loni zaznamenal nikoliv „podnikatelské a manažerské neúspěchy“, jak tvrdí Paroubek, ale naopak nejlepší hospodářské výsledky ve své historii. Objem inzerce se zvýšil proti roku 2007 zhruba o 18 procent a nejsouhrnnější ukazatel hospodářských výsledků, zisk před zdaněním, překročil hranici 80 miliónů korun. I to je nejlepší dosavadní výsledek. Přitom loni již probíhala světová finanční a hospodářská krize.

Účelová a nepravdivá tvrzení předsedy ČSSD mohou poškodit dobré jméno vydavatele Práva u jeho obchodních partnerů, ale i u čtenářů.

Šéf ČSSD se vydavateli Práva odmítl omluvit

Předseda ČSSD Jiří Paroubek se ve čtvrtek odmítl omluvit vydavateli deníku Právo za své prokazatelně nepravdivé tvrzení, že list postihly podnikatelské a manažerské neúspěchy. Paroubek na tiskové konferenci v Lidovém domě na dotaz Práva, zda se omluví, uvedl: „Počkám si, jestli se pan šéfredaktor omluví za své insinuace a pak se podle toho zařídím. Ale v tuhle chvíli celou věc mají právníci sociální demokracie“.

Na otázku, z čeho vycházel při svém tvrzení, že je na tom vydavatel Práva ekonomicky špatně, se pak odvolával na středeční glosu šéfredaktora deníku Zdeňka Porybného: „Vycházel jsem především z jeho sdělení veřejnosti, to, že tvrdí, že nemá žádnou inzerci státních firem, takže asi je v tragické situaci. Nebo není v tragické situaci? Proč tedy to sdělení dělal? Já tomu nerozumím."

V glose šéfredaktora Práva, o které Paroubek na tiskové konferenci hovořil, ale žádné takové sdělení není. Šéfredaktor ve zmíněné glose napsal: „V posledních týdnech jsem byl z různých míst opakovaně varován, že pokud bude Právo pokračovat v dosavadním, údajně nepříznivém způsobu psaní o sociální demokracii, může přijít o inzerci firem, jejichž management je jmenován nebo ovlivňován státem.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám