Hlavní obsah

VIDEO: Rath nechce císařskou korunu na Karlštejně, ale v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kopie císařské koruny, jejíž zhotovení si před časem objednal Středočeský kraj, nakonec patrně neskončí na Karlštejně, jak bylo plánováno, ale v infocentru v pražské Husově ulici. Středočeský hejtman David Rath chce korunu vystavit v rámci plánované expozice v pražském infocentru.

Článek

"Karlštejn je památka, která je turisty extrémně navštěvovaná, a já si nemyslím, že by bylo nutné ji nějakým způsobem více propagovat. Karlštejn, jak já jsem opakovaně říkal, se propaguje sám a byl na něm každý Čech několikrát v životě a skoro každý cizinec," řekl ke svému rozhodnutí Rath.

Zatímco Bendl chtěl, aby koruna byla trvale vystavena na Karlštejně a jednou ročně dopravena do Prahy během akce Královský průvod, Rath chce, aby byla trvale umístěna ve sklepních prostorách infocentra v Husově ulici, kde chce kraj zřídit expozici. Do prostor v Husově ulici by měla být koruna umístěna v červnu letošního roku.

Rath svého předchůdce na hejtmanském postu kvůli pořízení kopie koruny v minulosti ostře kritizoval. Za její výrobu kraj zaplatil 800 tisíc korun, což Rath označil za plýtvání penězi a svého času zvažoval kvůli tomu i podání trestního oznámení.

Nejistý je i osud Královského průvodu

Rath ani nehodlá pokračovat v pořádání Královského průvodu. "Dvoudenní putování stojí 12 milionů, my to považujeme za extrémně předražené," uvedl Rath.

Zda bude slavnost, které se v minulých letech zúčastnilo několik desítek tisíc lidí, pokračovat, není jasné, pro její zachování se vyslovili již někteří starostové z Berounska. "Jestli obce od nás chtějí převzít tu smlouvu na 12 miliónů, tak my jim ji milerádi předáme hned," reagoval Rath. Kraj podle něj vede s agenturou pořádající průvod jednání o podmínkách ukončení smlouvy, zatím se obě strany ale nedohodly.

Reklama

Výběr článků

Načítám