Hlavní obsah

Podnikatel se připoutal ke staré lípě, aby zabránil jejímu pokácení

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VYSOKÉ MÝTO

Vysokomýtský majitel zahradnictví a provozovatel čajovny Tomáš Valek se ve čtvrtek v sedm hodin ráno vyšplhal do koruny staré lípy na stavbě Domova důchodců ve Vysokém Mýtě. Ve větru vydržel na svém postu celé dopoledne a demonstroval tak svůj názor na kácení aleje stromů podél léčebny dlouhodobě nemocných.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Podnikatel se usadil ve větvích osm metrů nad zemí, aby zabránil pokácení staré lípy.

Článek

Podle místostarosty Vysokého Mýta Františka Jiraského (nezávislý) nebyla jiná varianta a město mnohonásobně pokácené stromy výsadbou nových nahradí. „Jakoukoliv změnou projektu bychom nutnou stavbu oddálili, navíc bychom přišli o stamiliónovou státní dotaci,“ vysvětlil Jiraský.

Starosta Vysokého Mýta Martin Krejza (ODS), nemínil s aktivistou diskutovat a vysvětlovat mu postoj města. „Většinu stromů jsme vykáceli včera, to Valek prošvihnul. Teď nás trochu zdržuje, záleží na něm, jak dlouho to vydrží. Ale nebýt něj, mohli jsme být s kácením hotovi do oběda,“ pokrčil rameny starosta Krejza.

Protestující muž nekomunikoval ale ani s dělníky na stavbě a novináři, kteří na něj do osmimetrové výšky volali. Ve Vysokém Mýtě je osobou respektovanou. „Vloni dostal výroční cenu města. Za herecký výkon. Takže v jeho dnešním konání možná bude i něco víc, než ochrana přírody,“ dodal starosta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám