Hlavní obsah

VIDEO: Meteorologové varují před povodněmi, čeká se další déšť

Novinky, ČTK, toh, fia
Aktualizováno

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal ve čtvrtek výstražnou informaci varující před vzestupem hladin až na třetí stupeň povodňové aktivity, tedy ohrožení. Vzedmuté hladiny řek vedly v noci k vyhlášení druhého povodňového stupně na zhruba deseti místech v ČR. Přes den by mělo napršet až 15 mm srážek, což může situaci zhoršit. Opatření chystá i Praha.

Článek

Povodňové ohrožení hrozí podle hydrometeorologů na Vysočině a v Jihomoravském kraji, nižší stupeň pohotovosti předpovídají ve Středočeském, Plzeňském, Jihočeském, Pardubickém a Olomouckém kraji. V Královéhradeckém kraji platí stav povodňové bdělosti.

Na menších tocích na Českomoravské vrchovině a na horní části povodí Dyje přesáhnou zřejmě hladiny úroveň třetího stupně povodňové aktivity, který představuje extrémní nebezpečí.

Přehrada ve Znojmě, kudy protéká preventivně vypouštěná voda z mnohem větší Vranovské přehrady. Foto: Pro Právo Jiří Eisenbruk.

Přes noc se situace zhoršila hlavně na Vysočině, ve východních Čechách a na jižní a střední Moravě. Meteorologové podle posledních informací předpovídají dnes odpoledne další déšť, který by mohl některé hladiny ještě zvýšit.

V Děčíně stoupá hladina Labe a hrozí, že voda zatopí silnici na Dolní Žleb. Komunikace proto bude uzavřena.

Napadne až 15 mm srážek

Podle meteoroložky Dagmar Honsové z Meteopressu by od čtvrtečního odpoledne do půlnoci mohlo napadnout až 15 milimetrů srážek, a to zejména na Českomoravské vrchovině.

"Začíná nás ovlivňovat tlaková níže, která je zatím nad Alpami. Do Česka s sebou přinese četné srážky," řekla Novinkám Honsová.

Podle ní budou srážky ustávat během pátečního dopoledne. Na většině území ČR by však ještě mohlo napadnou dalších 15 milimetrů srážek. Odpoledne se začne opět pomalu ochlazovat, například na Šumavě by mohl padat sníh s deštěm.

O víkendu už nebudou srážky intenzivní, v horských oblastech by mohlo opět sněžit, protože teploty zde klesnou pod bod mrazu.

Pohotovost na třech místech na Dyji

Druhý povodňový stupeň platil ve čtvrtek kolem 8:00 na třech místech na řece Dyji, na východočeské Novohradce v Úhřeticích, Šlapance ve stanici Mírovka na Havlíčkobrodsku a na říčce Balince v Balinách u Velkého Meziříčí. Na Úslavě ve stanici Prádlo u Plzně a na Novohradce v Luži na Chrudimsku hladina kolísá mezi prvním a druhým povodňovým stupněm.

Nejnižší stupeň, tedy bdělost, evidují vodohospodáři nově například na Nežárce v jihočeské Lásenici. Během noci mírně stoupla také Morava ve Strážnici na Hodonínsku Svratka ve Veverské Bítýšce nedaleko Brna, Jihlava ve stanicích Třebíč-Ptáčov a Bransouze či Sázava v Kácově a Zruči nad Sázavou na Kutnohorsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám