Hlavní obsah

Koalice je pro snížení počtu poslanců z 200 na 199

Právo, Novinky, ČTK, Oldřich Danda, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Lídři koaličních stran ve středu přistoupili na návrh KDU-ČSL prosazovat snížení počtu poslanců ze současných 200 na 199. Koalice bude také dál diskutovat o změnách volebního zákona, vyhoví tak KDU-ČSL, která nedávný vládní návrh označila za neústavní.

Článek

Podle premiéra Mirka Topolánka, který o výsledcích jednání informoval, bude návrh na snížení počtu poslanců doprovázen návrhem na zavedení přímé volby prezidenta. Podle předsedy vlády tak padá argument, že by sečtením 199 poslanců a 81 senátorů vzniklo opět sudé číslo, které by hrozilo patovým výsledkem při volbě hlavy státu, kdy hlasují zákonodárci obou komor dohromady.

Šéf lidoveckého sněmovního klubu Pavel Severa Právu řekl, že KDU-ČSL bude také ještě prosazovat, aby bonus pro vítěze voleb obsažený v novele volebního zákona, nebyl tak značný. Lidovcům vadí desetimandátový, ve vyhrocené situaci až dvacetimandátový bonus, přistoupili by na dva až pět mandátů navíc.

Vláda se přiklonila k takzvanému řeckému systému hlasování, který v prvním skrutiniu rozděluje mandáty v regionech, srovnatelných podle počtu obyvatel. Ve druhém se pak rozdělují neobsazené mandáty, které připadnou vítězi voleb. Tento bonus podle propočtů vlády obvykle dosahuje přibližně desítky mandátů. Lidovci i někteří politologové však upozorňují, že krajním případě může být až dvojnásobný.

"Pokud bude ve Sněmovně ODS využívat tzv. přeběhlíky, postrádají úpravy počtu poslanců smysl,“ sdělil Novinkám místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. 

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš pak Novinkám řekl, že jeho strana musí návrh teprve prodebatovat. "Je možné, že nám to nebude dělat zásadní problém,“ uvedl. Stejně jako Sobotka ale poukázal také na to, že i nadále bude hrozit přeběhlictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám