Hlavní obsah

Obama půjde na Pražský hrad pěšky, má se jít i na pivo

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský pobyt amerického prezidenta Baracka Obamy nebude jen politický, ale i turistický. Podle zjištění Práva se nyní dolaďuje Obamova pěší procházka Prahou, přes Karlův most po staré Královské cestě až na Pražský hrad.

Foto: Jim Young, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

Právu to sdělil diplomatický zdroj, obeznámený s přípravami pobytu prezidenta USA. Součástí procházky hlavním městem by měla být i návštěva některé z typických malostranských hospůdek. Nyní se řeší detaily, včetně Obamova doprovodu z české strany. Podle zdroje by měl být Obamovým průvodcem Prahou šéf Rady EU a český premiér Mirek Topolánek (ODS).

Právo také zjistilo, že plánovanou návštěvu společně ladí prezident Václav Klaus právě s premiérem Topolánkem. Na tyto dny mají podle diplomatického zdroje naplánováno setkání, kde by se Obamovým pobytem v Praze měli zabývat.

Topolánek návštěvu amerického prezidenta potvrdil již pro sobotní Právo: „Obama přijíždí na pozvání českého předsednictví na neformální setkání s unijní sedmadvacítkou. To po setkání G 20 v Londýně a summitu NATO ve Štrasburku předurčuje agendu: energetika, klima, obchod. Hlavně půjde ale o prezentaci nové americké administrativy a jejích zahraničněpolitických cílů a představení amerických plánů na spolupráci s EU“.

Oficiálně Obamův pobyt v Praze potvrdil český premiér v neděli po neformálním summitu EU v Bruselu. Prohlásil, že se americký prezident setká 5. dubna se špičkami Evropy. Přiletět by měl o den dříve a v hlavním městě přespat.

Detaily návštěvy také v neděli na Hradě konzultovala česká a americká strana, za kterou dorazili členové takzvaného Advance Teamu, který má přípravy cest amerických prezidentů na starosti. Mluvčí Hradu Radim Ochvat minulý týden řekl, že se návštěva připravuje již několik týdnů.

Přání, aby Obama přijel do Prahy, vyslovil v gratulaci k inauguraci právě Klaus, Topolánek pak pozvání sdělil během lednového telefonického rozhovoru.

Reklama

Související témata:

Související články

Třicet Obamových lidí jednalo na Hradě

Česká a americká strana už konzultují detaily dubnové návštěvy prezidenta Baracka Obamy v Praze. V neděli kvůli ní na Pražském hradě jednaly na tři desítky...

Výběr článků

Načítám