Hlavní obsah

Paroubek po krachu schůze k fotbalu označil Langera za hochštaplera

Novinky, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Mimořádná schůze Sněmovny k násilí na fotbale, kterou svolala ČSSD, se nekonala. Poslanci totiž v úterý zamítli její program. Ze 153 poslanců bylo pro program schůze 76 poslanců, proti jich bylo 69. Aby program prošel, bylo nutné získat 77 hlasů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) si od Jiřího Paroubka (ČSSD) vysloužil přezdívku hochštapler.

Článek

Hlasování nicméně předcházela ostrá slovní přestřelka mezi opozicí a koalicí. Šéf ČSSD Jiří Paroubek pak označil ministra vnitra Ivana Langera (ODS) za hochštaplera.

Langer dříve prosadil, aby policie zasahovala na stadionech, jen pokud situaci nezvládne pořadatel. ČSSD nyní chce, aby se policie na fotbal vrátila. Langer oponuje, že by to znamenalo vítězství chuligánů.

Sociální demokraté již před hlasováním dali najevo, že si nejsou jisti tím, že se Sněmovna násilím na fotbale bude zabývat. Ještě před tím, než vůbec samotné jednání začalo, rozeslali novinářům esemesku, ve které uvedli, že se deset minut „po případném zamítnutí programu mimořádné schůze iniciované ČSSD“ uskuteční tisková konference šéfa strany Jiřího Paroubka a šéfa poslaneckého klubu Bohuslava Sobotky.

Paroubek se ostře opřel do ministra

Šéf ČSSD Paroubek pak na avizované tiskové konferenci přečetl novinářům svůj projev, který chtěl přednést před poslanci. Ostře se v něm pustil do Langera, kterého označil za hochštaplera. „Pan ministr vnitra se v průběhu celého svého působení v politice chová jako hochštapler,“ citoval z neproneseného projevu.

"Pod Langerovou slupkou teatrálních gest, prohlášení či potěmkinovských mediálních kampaní se skrývá všem se vysmívající hochštapler," přisadil si Paroubek a dodal: "V žádné kulturní a demokratické zemi by nemohl být i nadále ministrem vnitra".

Ivan Langer později pro Právo na Paroubkova slova reagoval: "Výrok více než o tom, komu je adresován, charakterizuje toho, kdo ho říká."

Kvůli tomu, že se schůze nekonala, nedošlo ani na Paroubkův vrcholný útok na Langera. Chtěl navrhnout usnesení, kterým by Sněmovna požádala premiéra Mirka Topolánka (ODS), aby navrhnul prezidentovi odvolání Langera z funkce. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám