Hlavní obsah

Jarní únava postihuje až tři čtvrtiny dospělé populace

Právo, Václav Pergl

Jarní únava postihuje až tři čtvrtiny populace, ženy dokonce čtyřikrát častěji než muže. Právu to řekla v úterý doktorka Šárka Slabá ze III. interní kliniky I. Lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí.

Foto: Profimedia.cz

Polepšete se a vaše žena už na vás nebude čekat ve vytahaných teplácích.

Článek

„Dlouhé zimní období negativně ovlivňuje psychiku mnoha lidí. Pro přechodné období do jara je typická únava, nedostatek energie, nepozornost, kolísání na hlad a v některých případech dokonce i deprese,“ uvedla doktorka Slabá.

Pomoc překonat jarní únavu nám pomůže hlavně správný a vyvážený jídelníček obohacený o vitamíny, kterých jsme měli v zimě nedostatek.

„Podle epidemiologických studií většina z nás přijímá o 20 procent vitamínů méně v zimě než potřebuje,“ řekla doktorka Slabá. Pomáhá také pohybová aktivita, protože pohyb je nejpřirozenější uklidňující prostředek, odstraňuje psychické vyčerpání a únavu.

Karolína Hlavatá z Endokrinologického ústavu v Praze doporučuje, aby lidé na jaře doplňovali především vitamín C a D. Ty jsou obsaženy hlavně v ovoci a zelenině. Pomáhají i bylinné čaje připravené z čerstvých rostlin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám