Hlavní obsah

Opozice si chce podat Langera kvůli násilí na fotbale

Právo, Novinky, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci se chystají na velkou slovní bitvu kvůli násilí na fotbale. ČSSD si chce na mimořádné schůzi, kterou svolala, vzít na paškál ministra vnitra Ivana Langera (ODS). Ten prosadil, aby policie zasahovala na stadionech, jen pokud situaci nezvládne pořadatel. ČSSD nyní chce, aby se policie na fotbal vrátila. Langer oponuje, že by to znamenalo vítězství chuligánů. Zda největší opoziční strana s mimořádnou "fotbalovou" schůzí uspěje, není jisté.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS).

Článek

Sociální demokraté již dali najevo, že si nejsou jisti tím, že se Sněmovna bude zabývat násilím na fotbale. Ještě před tím, než vůbec samotné jednání začalo, rozeslali novinářům esemesku, ve které uvedli, že se deset minut „po případném zamítnutí programu mimořádné schůze iniciované ČSSD“ uskuteční tisková konference šéfa strany Jiřího Paroubka a šéfa poslaneckého klubu Bohuslava Sobotky.

Podporu mimořádného jednání poslanců k násilí na fotbale zatím „s těžkým srdcem“ avizovali komunisté. Naopak lidovci a občanští demokraté dali najevo, že program nechtějí podpořit. Pokud by ČSSD nesehnala dostatek hlasů, jednání by se nekonalo a slovní bitva nevypukla.

Sociální demokraté si přitom podle jejich stínového ministra vnitra Františka Bublana připravili na Langera „různé otázky“. Kromě toho, že šéfa resortu vnitra obviňují v případě násilí na fotbale ze selhání, chtějí zahájit debatu o svém návrhu, který policii na stadiony vrací. „Zastáváme stanovisko, že je zapotřebí, aby policie nadále na stadionech byla,“ uvedl Bublan.

Bezpečnostní expert ČSSD Jeroným Tejc pak na tiskové konferenci před jednáním Sněmovny ohlásil, že se Langera zeptají, kolik se ušetřilo při pořádání fotbalových zápasů bez asistence policie. Zároveň ale Tejc na tuto otázku odpověděl, když prohlásil, že podle mínění ČSSD se neušetřilo nic.

Tejc také uvedl, že by policie měla být na stadionech, místo aby střežila nezařazeného poslance Miloše Melčáka. Jeho ochrana podle Tejce za dva roky podle dolního odhadu přišla na necelé 3,2 miliónu korun, tyto peníze by se podle něj přitom měly použít na fotbale.

Budou řešit i daňové změny 

Ještě než vypukne vřava kolem násilí na stadionech, poslanci na mimořádné schůzi projednají daňové zákony. Stínový ministr financí za ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl, že jeho strana podpoří návrh snížit dolní sazbu DPH z 9 na 6 procent. Toto opatření by mělo platit v letech 2010-11, každý rok by státní kasu přišlo na 15 miliard korun.

V případě vracení DPH u lehkých užitkových automobilů, se kterým přišel ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) budou mít podle Sobotky sociální demokraté při hlasování svobodnou volbu. Kritizoval ale, že se toto opatření dotkne jenom podnikatelů.

ČSSD pak podle Sobotky v žádném případě nepodpoří snížení DPH z 19 na 15 procent, který navrhl Vlastimil Tlustý (ODS) ani nápad jeho stranického kolegy Petra Plevy zvýšit dolní sazbu DPH z 9 na 15 procent. „Ten pokládáme za mimořádně cynický,“ řekl Sobotka.

Jak hlasování o daňových změnách, především o snížení sazby DPH na 6 procent, dopadne, není jisté. Sobotka uvedl, že vládní většinu nemá jak ČSSD, tak koalice. „Nemůže to tvrdit ani Topolánek, nemůže to tvrdit ani sociální demokracie,“ uvedl a dodal: „My nedisponujeme jako soc. dem. většinou ve Sněmovně“.

Situaci vládní koalice by mohly zkomplikovat absence poslanců. Podle Sobotky ČSSD vypáruje chybějící zákonodárce, kromě členů vlády. Ti mají podle něj možnost vzdát se mandátu a věnovat se místo toho činnosti v kabinetu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám