Hlavní obsah

U zelených se schyluje k padání hlav rebelů

Právo, Naďa Adamičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spory uvnitř Strany zelených mezi Bursíkovým vedením a frakcí kolem bývalé místopředsedkyně strany Dany Kuchtové vstoupily do další, možná nejdramatičtější fáze. Na jejím konci může být vylučování neposlušných členů.

Foto: Miroslav Rada, ČTK

Místopředsedkyně zelených Dana Kuchtová a předseda zelených Martin Bursík

Článek

Nasvědčuje tomu usnesení, které o víkendu přijala republiková rada jako nejvyšší stranický orgán. Podle tohoto usnesení by měla stranická revizní komise prověřit osobní odpovědnost členů za založení frakce.

Ačkoli nikdo z vedení zelených na dotaz Práva nechtěl hovořit o tom, zda  by rebelové mohli ve straně nedobrovolně skončit, místopředsedové Kateřina Jacques a Martin Ander přiznávají, že chování členů frakce již překročilo mantinely. Oba připomněli, že revizní komise již v uplynulých dnech došla k závěru, že založení frakce bylo v rozporu se stanovami.

Trest za porušení stanov?

„Nechci se k tomu vyjadřovat, to musí posoudit ústřední revizní komise,“ řekl Ander. Dodal, že komise bude muset posoudit konkrétní činnost konkrétních lidí za činnost frakce, která je v rozporu se stanovami.

A Jacques dodává: „Nechci jednání komise předjímat, ale z mého pohledu jejich jednání překročilo veškeré hranice demokratického fungování.“ Podle místopředsedkyně lidé kolem Kuchtové nerespektují zájem a názor většiny. „To by netoleroval žádný politický subjekt,“ poznamenala Jacques.

Členové frakce to ale vidí jasně: „Vylučování je nabíledni, moc se na to těším,“ řekla Právu Kuchtová. Členové frakce dobrovolně  ze strany odejít nechtějí.

Podle další ze členek, poslankyně Olgy Zubové, by se to prý Bursíkovým lidem hodilo, avšak o odchodu prý nemůže být řeč. „Pokud budou chtít vyloučit všechny, kteří výzvu podepsali, tak to vypadá na velkou vylučovací vlnu ve Straně zelených,“ poznamenala Zubová. Zatímco poslankyně hovoří zhruba o šedesáti aktivních členech frakce a o dalších, kteří sice výzvu nepodepsali, ale sympatizují s ní, Jacques tvrdí, že členů je asi čtyřicet a další s ní nechtějí mít nic společného.

Že by ale případně nešlo o hromadné vylučování, naznačil Ander, když v narážce na posuzování situace revizní komisí uvedl: „Rozhodně to nebude paušální, míra je u různých lidí různá.“

Spor o nezávislost komise

Jacques pak dodává, že revizní komise je zcela nezávislý orgán, jehož členové se podle ní chovají až technokraticky. Jenže třeba Zubová upozorňuje, že opak je pravdou. Podle ní je několik členů komise zaměstnanci Bursíkova ministerstva a jeho řízených orgánů, takže těžko od nich nestrannost očekávat.

A kdo by mohl o případném vyloučení rebelů ze strany rozhodnout? Podle Andera by to v tomto případě byla právě republiková rada. Tedy orgán, jehož složení rebelové ostře kritizují a jeho nové složení stálo na počátku otevřené války mezi Bursíkovými a Kuchtovými stoupenci. Při loňském stranickém sjezdu se předsedovi strany podařilo do vedení prosadit právě lidi ze svého tábora a eliminovat v něm vliv vnitrostranické opozice.

V kuloárech se přitom spekuluje, zda by válka uvnitř Strany zelených nemohla ohrozit Topolánkovu vládu. „Nic nechystáme, ale faktem je, že akce budí protireakci,“ řekla Zubová. Kuchtová pak poznamenala, že rebelové mají zájem na dodržení koaliční dohody, nicméně premiér by při jednání měl dát prostor i členům frakce.

Právě tu ve Sněmovně reprezentuje Zubová a Věra Jakubková, které se po odchodu z poslaneckého klubu staly nezařazenými poslankyněmi. Spolu se třemi rebely ODS tak často mají sílu s opozicí rozbít koaliční jednotu.

Reklama

Výběr článků

Načítám