Hlavní obsah

Výpověď neuroložky z Mostu kritizující miliónový nákup je prý neplatná

Právo, Šárka Tonarová
MOST

Dětská neuroložka Alena Dernerová z Mostu se stala patrně nejznámější lékařkou v Ústeckém kraji. Slávu jí zajistilo, když veřejně kritizovala miliónový nákupu rentgenů pro nemocnice akciové společnosti Krajská zdravotní (KZ). Za to ji prý vedení mostecké nemocnice donutilo podat výpověď. Tu však v pondělí tiskový mluvčí KZ Jiří Vondra označil za neplatnou.

Článek

„Ředitel Krajské zdravotní Eduard Reichelt ji totiž nikdy nepodepsal. V médiích se objevila celá řada dalších nepravdivých informací, zvažujeme proto, jak se bránit,“ připustil.

Případné trestní oznámení přijala Dernerová s nadšením. „Já se na to těším, protože pak se celá věc nezamete pod koberec a někdo se jí bude zabývat,“ uvedla neuroložka, která včera normálně ordinovala v mostecké nemocnici.

Padesátiletá lékařka kandidovala v nedávných krajských volbách za hnutí Severočeši.cz, do krajského zastupitelstva se ale nedostala. Samo hnutí po úvodních koaličních námluvách s ČSSD skončilo opozici.

Na jednání krajského zastupitelstva sama jako expert přesto nedávno upozornila na nákup údajně předražených rentgenů pro nemocnice v Mostě a v Teplicích. Nyní tvrdí, že se jí vedení kraje nyní mstí za to, že šlápla politikům na kuří oko a ukázala, jak nakládají s veřejnými prostředky.

Deset, nebo sedm miliónů?

Špitály přístroje nakoupily po deseti miliónech, podle neuroložky se však dají pořídit za pět nebo sedm miliónů. „Vloni jsme sbírali mezi lidmi milión na inkubátor pro mosteckou nemocnici. Za rozdíl v cenách rentgenu jsme jich mohli mít několik i bez veřejné sbírky. Myslela jsem, že KZ vznikla proto, aby se hospodárně nakládalo s penězi,“ rozhořčila se Dernerová.

Mluvčí KZ to odmítá a naopak rebelku obviňuje z poškozování dobrého jména firmy. „Její názor není fundovaný a způsob, jakým ho prezentuje, považujeme za nešťastný. Když měla výhrady, proč nepřišla za nadřízenými a místo toho vystoupila na krajském zastupitelstvu?“ řekl Právu Vondra a naznačil, že Dernerová může lobbovat za nějakou jinou firmu nebo finanční politice KZ zkrátka nerozumí.

„Obrátil jsem se na odborníky. Ti tvrdí, že cena, o které Dernerová mluví, je nereálná,“ uvedl Vondra.

Emotivním vystoupením na krajském zastupitelstvu rozvířila lékařka debatu o tom, nakolik politika ovládá zdravotnictví v kraji a zda nejsou výběrová řízení zdrojem přivýdělku. Pacientský ombudsman Vlastimil Balín vyzval hejtmanku Ústeckého kraje Janu Vaňhovou (ČSSD) otevřeným dopisem, aby „zasáhla a nechala důkladně prošetřit celou záležitost a dala občanům ujištění, že žádné praktiky ,mafiánského typu‘ nebudou mít ve zdravotnictví kraje místo“.

Dernerová tvrdí, že jen chtěla vědět, proč nakupuje KZ předražené přístroje.

„Vznesla jsem celkem pět dotazů. Místo aby mi odpověděli, začali na mě vyvíjet tlak. Ze dvou různých zdrojů jsem se dozvěděla, jak hned po mém vystoupení zavolal Petr (Benda – předseda představenstva KZ, pozn. red.) Edovi (ředitel KZ) a ten zatlačil na Vladimíra (odvolaný ředitel mostecké nemocnice), aby se mě zbavili. Je to precedentní případ, může se to stát komukoliv. Považuji to za návrat k totalitním praktikám,“ řekla Právu Dernerová.

Vondra podobné úvahy odmítá a považuje jednání Dernerové za snahu zviditelnit se.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám