Hlavní obsah

VZP vrátila 18 miliónů pacientům, kteří přeplatili limit

Právo, Václav Pergl

Všeobecná zdravotní pojišťovna už vrátila svým klientům, kteří za léky zaplatili za uplynulý rok více než limit pět tisíc na poplatcích a doplatcích, osmnáct miliónů korun. Peníze většinou dostávají poukázkou domů.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

„V naší pojišťovně překročilo ochranný limit 10 583 klientů a posíláme jim dohromady 18 miliónů korun,“ řekl Právu ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák. Peníze se lidem, kteří překročí limit, vracejí průběžně po každém čtvrtletí, kdy tohoto limitu dosáhnou.

Nejvíce vrácených peněz připadá na čtvrté čtvrtletí a těmto pacientům se peníze posílají právě v těchto dnech. Informoval, že regulační poplatek zaplatilo 6 338 000 pojištěnců VZP, tedy v podstatě každý. Na doplatcích za léky a regulačních poplatcích klienti VZP zaplatili dohromady 4,63 miliardy korun. V částce nejsou ale zahrnuty doplatky za léky, které se do limitu nezapočítávají.

„Za regulační poplatky, které se do limitu nezapočítávají, to je 60 Kč za den v nemocnici a 90 Kč za pohotovost, naši pojištěnci zaplatili 973 milióny korun,“ řekl Horák.

Nejvyšší částka je 31 000 korun

U největší zaměstnanecké pojišťovny Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra překročilo loni pětitisícový limit 1634 klientů. „Pojišťovna jim vrátí 2,6 miliónu korun,“ řekla Právu Hana Kadečková, mluvčí uvedené pojišťovny.

Nejvyšší částka, kterou pojišťovna vrací, je 31 029 Kč. Pacientka trpí amyotrofickou laterální sklerózou, což je degenerativní onemocnění, jehož typickými projevy jsou svalová atrofie, samovolné záškuby svalových vláken, postupná ztráta schopnosti polykat a respirační nedostatečnost. Nejvýznamnější částku z celkem zaplacených 36 029 Kč, pacientka vydala za doplatky na lék Rilutek, jehož jedno balení stačí na 28 dnů léčby a stojí 2 260–2 515 Kč.

Za celkem 14 balení přípravku zaplatila 34 423 Kč. Druhou nejvyšší částkou, kterou zdravotní pojišťovna svému klientovi vrací, je 28 124 korun. Pacient trpí migrénou v kombinaci s psychickou poruchou. „I v tomto případě je nejvyšší doplatek za léčiva,“ uvedla mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám