Hlavní obsah

Třicet Obamových lidí jednalo na Hradě

Právo, luk,vpl
PRAHA

Česká a americká strana už konzultují detaily dubnové návštěvy prezidenta Baracka Obamy v Praze. V neděli kvůli ní na Pražském hradě jednaly na tři desítky členů takzvaného Advance Teamu, který má přípravy cest amerických prezidentů na starosti. Premiér Mirek Topolánek na setkání Unie v Bruselu potvrdil konání summitu EU-USA v Praze 5. dubna.

Článek

Jednání amerických expertů Právu potvrdil mluvčí Hradu Radim Ochvat, podrobnosti však nechtěl uvést. Podle informací Práva Obamovi lidé na Hradě řešili okolnosti Obamovy cesty jak se zástupci Kanceláře prezidenta ČR, tak s představiteli českých ministerstev, kterých se ostře sledovaná návštěva týká.

Zkontrolují i kanály

Tým zajišťující návštěvu amerického prezidenta v zahraničí na ní začíná pracovat s několikatýdenním předstihem. Tvoří ho zpravidla agenti ochranky Bílého domu, Tajné služby, zástupci protokolu a prezidentské kanceláře.

Pobyt nejvyššího amerického představitele zajišťují především z hlediska jeho bezpečnosti a logistiky. Projde všechna místa, kde se prezident objeví, zkontroluje přístupové cesty, prověří je z bezpečnostního hlediska, domluví uzávěry v dopravě, či cestu kolony s prezidentovým vozem. Pamatuje se na nejmenší podrobnosti - například při předloňské návštěvě George W. Bushe kontrolovala Tajná služba, jež koordinuje svůj postup s místní ochrankou státníků, i poklopy kanálů.

V době návštěvy americké hlavy státu bude policie ve spolupráci s Američany prověřovat objekty, v nichž se bude pohybovat nebo bydlet, pokud v Česku přespí. Kontrole neujdou ani kuchaři, kteří budou pro nejmocnějšího muže planety vařit.

Policisty ovšem během akce mezi EU a USA zaměstná nejen Obama. Podle Topolánka přijedou totiž i zástupci sedmadvacítky. Obama by měl do Evropy přiletět 2. dubna. Jeho první zastávkou bude Londýn a summit zemí G20. Poté se zúčastní oslav 60. výročí NATO v německém Baden-Badenu a Štrasburku.

Topolánek po mimořádném summitu EU v Bruselu na tiskové konferenci k Obamovi poznamenal: „Přijal pozvání českého předsednictví k návštěvě Prahy.“ Americké velvyslanectví dosud odmítalo informace o Obamově návštěvě potvrdit.

Praha usilovala o vrcholnou schůzku unie s Obamou delší dobu, a to z titulu nynější předsednické země EU, kterou bude do konce července.

Dorazí s manželkou?

Americký prezident bude v Praze zřejmě mimo jiné jednat o dalších amerických záměrech s výstavbou protiraketové obrany USA, jejíž součástí by měl být i radar v českých Brdech. Postoj nové administrativy vůči štítu je mnohem rezervovanější než postoj předchozí vlády George Bushe. Podle ČTK by v dubnu s Obamou mohla dorazit i jeho manželka Michelle, ministryně zahraničí Hillary Clintonová a ministr obrany Robert Gates. 

Reklama

Výběr článků

Načítám