Hlavní obsah

Žádný protekcionismus jsme nezaznamenali, řekl po summitu EU Topolánek

Právo, Novinky, ČTK, BBC, coe, jov
BRUSEL
Aktualizováno

Premiér Mirek Topolánek v neděli na mimořádném summitu EU v Bruselu řekl, že v Evropě nezaznamenali žádný příklad protekcionismu. Uvedl také, že americký prezident Barack Obama oficiálně přijal pozvání k návštěvě Prahy. Během návštěvy, která se má uskutečnit 5. dubna, se setká s šéfy vlád EU.

Článek

Obama by měl do Evropy přiletět 2. dubna. Jeho první zastávkou bude Londýn a summit zemí G20. Poté se zúčastní oslav 60. výročí NATO v německém Baden-Badenu a Štrasburku.

Protekcionismus je spíš mediální záležitostí

Topolánek po nedělním jednání uvedl, že se evropští politici na neformálním setkání shodli, že problém protekcionismu je více mediální záležitost, než faktická. Komise má podle něj situaci pevně v rukou. Topolánek odmítl, že by mezi evropskými politiky byly rozpory. Poukázal na mediálně propíraný vztah s francouzským prezidentem Nicolasem Srakozym.

:. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy po summitu v Bruselufoto: Reuters

„Přiznávám, že mediálně to vypadalo, jako bychom neměli na řadu věcí stejný názor. Při té diskusi se ukázalo, že je tomu naopak,“ uvedl český premiér. Podle Topolánka se podařilo překonat „mediální válku“.

Sarkozy se hned po summitu nechal slyšet, že finanční krize ve střední a východní Evropě představuje riziko pro Evropskou unii. Podle něj nicméně už mezinárodní společenství přijalo kroky, které by měly krizi čelit.

Topolánek: Na českou vládu jsem přísnější

Novináři se Topolánka také ptali, jak se cítil v roli předsedajícího na tomto summitu a zda cítil podporu od svých kolegů.

„Při řízení české vlády jsem daleko přísnější,“ komentoval Topolánek fakt, že poprvé řídil evropský summit. Poukázal na to, že o třicet pět minut přetáhli jednání. „To by se mi na české vládě nestalo,“ poznamenal. „Nebyl v tom ostych,“ doplnil. „Cítil jsem velkou podporu té aktivitě, kterou vykonáváme,“ dodal.   

Ke svolání summitu se Topolánek rozhodl krátce poté, co francouzský prezident Nicolas Sarkozy oznámil, že v zájmu zachování domácích pracovních míst v automobilovém průmyslu uvažuje o stažení výroby vozů z Česka. Právě protekcionismus je trnem v oku Topolánkovi i dalším evropským politikům a ekonomům.

Setkání před summitem

Ještě před summitem se konalo setkání špiček těch unijních států, které dopady krize postihly nejvíce. Patří mezi ně i země, jež do unie vstoupily mezi posledními, například Maďarsko a Lotyšsko, které se potýkají s postupující hospodářskou recesí.

:. Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány při setkání před zahájením summitufoto: Reuters/Sebastien Pirlet

Jejich zástupci projednávali jak protekcionismus, tak případnou ekonomickou výpomoc od bohatších evropských ekonomik. Ekonomové varují, že projevy hospodářského "nacionalismu" krizi spíše prodlouží.

Nicméně požadavek Maďarska, aby tyto bohatší státy pomohly střední a východní Evropě 180 miliardami eur (přes 5 biliónů korun), byl už předem zamítnut.

Program summitu:
11:00 -11:30 jednání předsedů vlád zemí Visegrádské čtyřky
12:00 setkání premiérů V4, Pobaltských států, Bulharska, Rumunska za přítomnosti šéfa EK Josého Manuela Barrosa
13:00-16:00 Mirek Topolánek přivítá státníky z celé EU na pracovním obědě
16:15 tisková konference
Pozn: uvedené časy jsou pouze orientační

Když mohou USA, může Evropa také, říká Sarkozy

Současný summit se koná jen týden poté, co evropské špičky projednávaly reformu finančního systému unie. Nařčení z protekcionismu odmítl Sarkozy už tehdy s tím, že pokud si podobným způsobem chrání své hospodářství Spojené státy, Evropa by se měla zachovat stejně. Proti tomu jsou země střední Evropy, které protekcionismus považují za strategický tah Francie, která se tak ochrání na úkor ostatních států.

Nedělní summit předchází řádnému setkání, které se bude konat 19. a 20. března.

Reklama

Výběr článků

Načítám