Hlavní obsah

Matky z azylového domu na Chodově musí na dlažbu, rozhodla radnice

– PRAHA

Azylový dům na Chodově se musí tento víkend vystěhovat. Magistrát hlavního města Prahy a zastupitelstvo Prahy 11 v pátek nečekaně oznámilo, že neprodlouží občanskému sdružení Společnou cestou smlouvu do června. Z původní školky by se podle představ radních měla stát opět školka. Rozsáhlou rekonstrukci azylového centra přitom financovala německá Evangelická církev a jeho provoz dotoval stát. Pro klienty ústavu nemá ani náhradní řešení.

Článek

Do záležitosti se opakovaně vložilo i ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Poslanec a současně radní města a zastupitel Prahy 11 Jiří Janeček (ODS) nakonec přislíbil prodloužit nájemní smlouvu, dokud se nenajde náhradní řešení situace pro matky s dětmi, kterým sdružení poskytlo v domě útočiště. K tomu ale nedošlo, klienti tedy musí zřejmě na ulici.

Rozhodnutí pobouřilo především pražské lidovce, kteří je označili za bezohlednost. „Jde o příklad nezodpovědného přístupu územní samosprávy k osudu občanů, kteří se dočasně ocitli v tíživé životní situaci, a současně o neobhajitelné rozhodnutí zastupitelstva Prahy 11 týkající se hospodaření s veřejnými prostředky,“ uvedl předseda pražských lidovců a místopředseda KDU-ČSL.

Podle něj je azylový dům pro matky a rodiny s dětmi nezbytnou sociální službou, kterých je v ČR nedostatek a zastavení činnosti azylového domu pro stávající, ale i budoucí klienty znamená vážnou hrozbu.

Sto dětí do školky, stovka jiných příjde o domov

Jen v minulém roce poskytlo MPSV azylovému domu dotaci dosahující bezmála dvou miliónů. Na poradenství a aktivizační služby pak bylo z rozpočtu uvolněno dalších více než půl miliónů korun.

Ředitelka azylového domu Milena Svobodová uvedla, že azylový dům v listopadu hostil zhruba stovku klientek. Radnice uvádí, že v nové školce by mělo vzniknout místo pro 94 dětí, „což ve svém důsledku znamená, že 94 maminek se bude moci vrátit do svých zaměstnání a přispět tak do, často napjatého, rodinného rozpočtu,“ vysvětlil zástupce starosty Jan Maixner.

Řešení sliboval i Bém

Radnice upozornila na konec smlouvy v listopadu, přestože už byly pro azylový dům schváleny nové státní dotace. Janeček ještě v tomto měsíci sliboval, že smlouvu prodlouží do června a že pomůže při hledání řešení. Podobně se vyjádřil i primátor Pavel Bém. "Společnými silami nějaké řešení nalezneme," prohlásil. 

Proti zrušení azylového domu se strhla i řada protestů. Stoupenci zachování azylového domu uspořádali dvě demonstrace a dvě petice, pod něž se podepsalo zhruba 6 500 lidí. Postup radnice kritizoval i ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb. 

Reklama

Výběr článků

Načítám