Hlavní obsah

Liberec zvládl nával diváků při závodech bez problémů

Právo, Barbora Silná
LIBEREC

Na libereckém MS v klasickém lyžování padl včera rekord. Na závod mužských štafet na 10 km přišlo sedmatřicet tisíc platících diváků. Plán pořadatelů libereckého mistrovství světa se tak zcela vydařil. Domácí rekord běžeckého lyžování, dosud přisuzovaný Zlaté lyži v Novém Městě s 32 000 diváky, padl.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ještě dvě hodiny před závodem mužů ve štafetě zela tribuna prázdnotou

Článek

„Turnikety prošlo 37 tisíc platících diváků, takže se nám podařilo vytvořit český rekord v návštěvnosti lyžařských závodů,“ řekl Právu mluvčí organizačního výboru Zdeněk Soudný.

Lidé přicházeli do běžeckého areálu ve Vesci i o půldruhé hodiny dřív. Přesto se chvílemi tlačily před turnikety tisíce lidí a vznikala zácpa. „Organizační výbor se před závody rozhodl kromě 12 funkčních turniketů otevřít další 2 zvláštní koridory, u kterých docházelo k fyzické kontrole vstupenek a zároveň také k bezpečnostní prohlídce návštěvníků ve spolupráci s Policií ČR,“ řekl k tomu Soudný.

Pořadatelé tak reagovali na vysokou návštěvnost a snažili se rychleji odbavit diváky přicházející do areálu. „Všechno jsme nakonec zvládli,“ uvedl mluvčí organizačního výboru Zdeněk Soudný a rezolutně se ohradil vůči informacím některých médií o tom, že u vchodu docházelo ke katastrofální zácpě, v které někteří návštěvníci údajně omdlévali a bylo nutné zavolat záchranku.

Mluvčí záchranky: nezasahovali jsme

„Na místě nezasahovaly ani posádky z areálu, ani nás nikdo nevolal přes operační středisko,“ uvedla pro Právo mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje (ZZS LK) Kristýna Fejfarová.

Podle mluvčí severočeské policejní správy Jany Matonohové se sice sešlo v jednu chvíli u vstupu hodně návštěvníků, ale situace nebyla nijak dramatická. „Nedělo se tam ale nic mimořádného. Lidé čekali ve frontách, protože bezpečnostní agentura prováděla kontroly. Policie zasahovat nemusela. Informace o tom, že by někdo omdléval anebo tam byli potřeba záchranáři, nemáme,“ doplnila Matonohová.

Také návštěvníci, kteří proudili do areálu a hovořili s Právem, si na nic neztěžovali.

„Přišli jsme k turniketům necelou půlhodinu před začátkem závodu. Bylo tam daleko víc lidí než v jiné dny a byli jsme na sebe namačkaní před vstupem do turniketů, ale žádný chaos tam nebyl. Bylo to normální, jako když přijde najednou hodně lidí. Během několika minut jsme se dostali přes kontroly do areálu,“ popsal Právu událost Lubomír Starý, který šel na závody se synem.

Báječná atmosféra

Krátce po 13. hodině pak před vstupem do areálu stáli ještě diváci, kteří si na poslední chvíli kupovali vstupenky. Turnikety ale procházeli bez větších obtíží. Na všechny také čekaly bezpečnostní prohlídky.

„Není pravda, že bezpečnostní agentury před začátkem závodu neprováděly bezpečnostní prohlídky,“ reagoval Soudný na informace některých médií.

Diváci tak vytvořili v pátek ve Vesci báječnou atmosféru. Špalíry fanoušků postávaly podél trati. Ve stráních stáli i rodiče s malými dětmi na ramenou anebo dětskými kočárky. Tribuny byly zcela zaplněny.

„Mně se to líbí, atmosféra je skvělá, i když to těm našim kluků až tak nevychází,“ chválila si atmosféru Kateřina Veselá, které se podařilo i s kočárkem najít místo přímo u trati.

Prezident nepřijel

Jeden z nejvíce očekávaných diváků – prezident Václav Klaus – však na zaplněném stadiónu chyběl. Ačkoli byla původně jeho účast plánována, nakonec nedorazil.

„Pan prezident do Liberce nepojede, omluvil se z důvodu nemoci,“ sdělil Právu mluvčí prezidentské kanceláře Radim Ochvat.

Reklama

Výběr článků

Načítám