Hlavní obsah

Hašek se vzdal poslaneckého mandátu, Rath se k tomu nechystá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO
Aktualizováno

Jihomoravský hejtman Michal Hašek podepsal dokument, v němž se vzdává poslaneckého mandátu. V neděli jej předá předsedovi Sněmovny Miloslavu Vlčkovi. Jeho náhradnicí v dolní komoře bude místostarosta Hodonína Zuzana Domesová.

Článek

Vlčkovi v neděli předají stejné dokumenty i další dva sociálnědemokratičtí hejtmani, kteří jsou současně poslanci - Radko Martínek za Pardubický a Martin Tesařík za Olomoucký kraj, potvrdila Novinkám mluvčí ČSSD Kateřina Blechová.

"Deklaroval jsem, že chci být hejtmanem Jihomoravského kraje na sto procent. Jsem současně předsedou Asociace krajů ČR a můj pracovní program je tak bohatý, že mnohdy těch 24 hodin denně je zoufale málo. Jsem přesvědčen, že je třeba dělat pořádně jednu práci a s ohledem na vzdálenost mezi Brnem a Prahou by bylo dlouhodobě fakticky nemožné kvalitně zvládat výkon úřadu hejtmana i výkon poslaneckého mandátu,“ řekl po podpisu dokumentu Hašek.

Trojice hejtmanů avizovala své rozhodnutí opustit Sněmovnu již před koncem roku, nakonec však v dolní komoře setrvali až do konce února, mimo jiné i proto, že je předseda ČSSD Jiří Paroubek označil před začátkem únorové schůze Sněmovny, na níž se jednalo například o budoucnosti zdravotnických regulačních poplatků, za nepostradatelné.

Středočeský hejtman David Rath, který je také poslancem, od počátku uváděl, že nejprve zkusí souběh obou funkcí a pak se teprve rozhodne. Podle Blechové se zatím Rath ke stejnému kroku jako jeho kolegové nechystá.

Reklama

Související témata:

Související články

Trojice hejtmanů z ČSSD ve Sněmovně skončí

Trojice hejtmanů zvolených za ČSSD opustí po skončení únorové schůze Sněmovny posty poslanců. Jedná se o Michala Haška, Radko Martínka a Martina Tesaříka. Šéf...

Výběr článků

Načítám