Hlavní obsah

Stát zvýší platbu za své pojištěnce o 113 korun

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I na zdravotnictví dopadne krize. Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová tomu chce čelit balíčkem opatření. Jedno z nich je i zvýšení plateb státu za své pojištěnce, tedy hlavně za děti a důchodce.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová

Článek

„Pokud nebude přijata žádná novela zákona o zdravotním pojištění, tak automaticky od ledna příštího roku bude stát platit místo současných 677 korun přibližně 790 korun za každého svého pojištěnce,“ řekl Eduard Janota, náměstek ministra financí.

Uvedl, že nyní stát platí zdravotní pojištění za 5,8 miliónu svých pojištěnců, tedy hlavně za děti, důchodce, nezaměstnané, ženy na mateřské dovolené, vězně a další. „Pokud se pojistné zvýší, přinese to do zdravotního pojištění 7,5 až 8 miliard korun.“

Zprávu uvítal ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák. „V rámci stabilizace veřejných financí byly platby za státní pojištěnce zmrazeny na dva roky. Každé nové navýšení nám pomůže.“

Ministerstvo chce zrušit strop pro vyměřování pojištění

Dalším zdrojem peněz do zdravotnictví na odvrácení možné krize financí, jak informoval Janota, může být zrušení maximálního vyměřovacího základu pro odvod zdravotního pojištění.

„Každý, kdo dnes bere asi 90 tisíc korun měsíčně, se dostává nad současný strop,“ řekl Janota. Což znamená, že po jeho překročení už pojištění neplatí a neplatí ho za něj ani zaměstnavatel. Pokud by tento strop byl zrušen, umožnilo by to jeho zvýšení ze současného čtyř- na pětinásobek průměrného platu v zemi.

„Toto zvýšení by zdravotnímu pojištění mohlo přinést zhruba 2 až 2,5 miliardy korun,“ řekl Janota s tím, že zrušení stropu je možné zavést nejdříve ve třetím čtvrtletí letošního roku. Ministryně zdravotnictví Filipiová nechce zatím o balíčku opatření, který chystá spolu s ministerstvem financí, hovořit. „Předložíme ho maximálně do 14 dnů. Teď se o něm jedná,“ řekla ve čtvrtek Právu.

Jak jsme již ve čtvrtek uvedli, ČSSD volá po zvýšení daní lidem, kteří si vydělají přes sto tisíc měsíčně. A kritizuje také zmíněný strop na placení pojistného. Po dosažení příjmu 1 034 880 Kč (tento strop platí od ledna 2008) totiž člověk pojištění dál neodvádí a neplatí ho ani zaměstnavatel. To odpovídá měsíčnímu výdělku už nad 86 240 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám