Hlavní obsah

Síť lékáren zažaluje kraje kvůli stomiliónové ztrátě

Přes deset miliónů ztrácí lékárny sítě Dr. Max měsíčně kvůli proplácení regulačních poplatků v krajských lékárnách. Společnost Česká lékárna a. s., která síť provozuje, hodlá zažalovat kraje o náhradu stomiliónové ztráty, již letos utrpí tím, že hradí za pacienty poplatky formou věrnostních bonusů.

Článek

Kraje už dříve odmítly žádost společnosti, aby zvýhodnily i její klienty. Proto se lékárenská síť uchýlila k právní obraně.

"Měsíční ztráty dosahují deset až 12 miliónů korun. Odhadujeme, že za celý rok by mohly ztráty přesáhnout sto miliónů korun. Jsme připraveni o tyto peníze kraje žalovat," uvedl generální ředitel české lékárny Pavel Vajskebr.

A nebude to zdaleka první oficiální protest. Stížnost kvůli postupu krajů u Evropské komise již podala před týdnem Česká lékárnická komora a očekávají se i další stížnosti od jednotlivých lékárníků.

Jiný kraj, jiný poplatek...

Komora považuje proplácení poplatků v krajských lékárnách přinejmenším za obcházení zákona a požaduje rovné podmínky pro všechny pacienty i poskytovatele. Vláda minulý týden navíc pověřila ministra vnitra Ivana Langera, aby prověřil legálnost hrazení poplatků. Podle kritiků tyto postupy také vedou ke zdražování cen léků.

Poplatky se však v krajích vybírají různě, podle vlády to jen způsobuje chaos. Například v Ústeckém a Zlínském kraji platí většina pacientů v lékárnách dál, zatímco v některých krajích je třeba dát s proplacením slovní souhlas a jinde pacienti podepisují žádost. V Plzeňském kraji sepisují s každým klientem darovací smlouvu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám