Hlavní obsah

Státním maturitám zvoní hrana, poslanci útočí na Lišku

Právo, Marek Přibil

Nad státními maturitami se stahují mračna. Studenti by podle nich měli maturovat poprvé v roce 2010, daňové poplatníky stála příprava od roku 1997 už stovky miliónů korun a jednou už byly odloženy. Teď to vypadá, že se opět nestihnou kvůli velkému skluzu připravit, i když je na ně vyčleněno 410 miliónů. Vyplynulo to ze středečního vypjatého jednání školského výboru Sněmovny, kde se dala hustá atmosféra krájet.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministr školství Ondřej Liška má kvůli maturitám těžkou hlavu.

Článek

Ministr školství Ondřej Liška (SZ) přitom loni připustil, že by s dalším odložením státních maturit spojil setrvání ve funkci. „Pokud by se ukázalo, že na mé straně došlo k pochybení, že mnou vedená práce na přípravě tohoto zásadního projektu nějakým způsobem selhala, no tak pak by bylo na místě odstoupení,“ řekl.

Podle poslanců napříč politickým spektrem ministerstvo školství není vůbec schopno zodpovědět, jak se na maturity budou čerpat peníze z Evropských fondů. Zda existuje harmonogram školení učitelů. Proč dosud nebyla předložena novela školského zákona. Proč ještě neexistuje logistický a informační systém. Zdali se vůbec stihnou vypsat výběrová řízení na dodavatele služeb.

Bartoš: Nespím kvůli tomu

Poslanci nejprve ostře napadli Liškova náměstka Jindřicha Kitzbergera a ředitele Cermatu Martina Macha (SZ), jehož Liška nedávno dosadil do funkce místo odvolaného Pavla Zeleného. Vadilo jim, že předložili o ničem nevypovídající zprávu o přípravě maturit.

Bledý Mach se vymlouval, že od výboru dostal zadání napsat pouze dvě strany textu. „Vy jste minule na výboru seděl. Nevím, kde jste vzal, že máte napsat pouze dvě strany, které naprosto o ničem neinformují,“ rozčiloval se šéf výboru Walter Bartoš (ODS) s tím, že kvůli státním maturitám už několik nocí nespí, jak jsou nepřipravené.

„My vám dáváme usnesení, že nám do 14 dnů vypracujete podrobnou zprávu, v níž uvedete podrobný harmonogram státních maturit, termíny výběrových řízení, přehled smluv. Jinak bude velký problém,“ hrozil Machovi Bartoš.

Nechtějí předložit smlouvy

Mach argumentoval, že smlouvy nelze předložit kvůli obchodnímu tajemství. Nato Bartoš zvýšil hlas: „My se nepohybujeme v soukromém sektoru. To jsou peníze daňových poplatníků. Na to nepotřebujete ani bezpečnostní prověrku.“

Poslanci Machovi rovněž ostře vytli, že státní maturity nejsou dosud legislativně pokryty a patřičná vyhláška, která je má upravovat, nebyla včetně novely zákona dosud předložena do Sněmovny.

„Pokud nebude vyhláška, a to v září, tak v tomto státě bude revoluce. Děti musí vědět už 1. září, za jakých podmínek budou maturovat, a to je ohroženo,“ řekl Bartoš. Mach oponoval, že není prací Cermatu, tj. organizace pod ministerstvem školství, která maturity již přes deset let připravuje, dělat vyhlášku. „To je v gesci ministerstva školství,“ dodal.

Náměstek Kitzberger vysvětlil, že do konce března bude novela školského zákona směřována do připomínkového řízení. Poslanec Milan Bičík (KSČM) se rozčílil: „Kde berete jistotu, že ta novela projde legislativním procesem? To máte dolní komoru, Senát, podpis prezidenta.“

„Jistotu, že projde, ale nemáme nikdy,“ uklidňoval vyhrocenou situaci Kitzberger. Mach dále odpověděl na dotaz poslanců, existuje-li harmonogram školení učitelů a proč nemají logistický model, slovy, že lektoři už byli vyškoleni. „A o čem byly lektoři vyškoleni, když nemáte logistický model a vyhlášku?“ bouřil Bartoš.

„Jakým způsobem mají vést učitelé žáky k maturitě,“ řekl Mach s tím, že na přelomu září a října proběhne maturitní generálka.

Nemají logistický systém

Mach přitom už koncem ledna oznámil, že Cermat spolu s ministerstvem ruší některé tendry na státní maturity, zajistí je prý svépomocí. Týká se to právě logistického informačního systému a přípravy pedagogů na novou podobu maturity.

Na informační systém, který měl zajišťovat logistiku státních maturit, přišla podle Macha jen jedna nabídka, která byla příliš drahá. Systém měl stát 310 milionů korun. „My tu máme nějaký informační systém, který byl pilotován v rámci maturity nanečisto... Domnívám se, že půjdeme cestou jeho rozšiřování tak, aby mohl být využitelný pro státní maturitu naostro,“ uvedl.

Vzdělávání pedagogů, na které se počítalo s částkou 169 miliónů korun, by měl nově zajistit Národní institut pro další vzdělávání (NIDV). Kritiku včera sklidilo ministerstvo školství i za navržený způsob testování. „Ty testy jsou nesmyslné, vybavení škol na digitalizace je nesmysl,“ řekl Bartoš.

Anketa

Jste pro zavedení státních maturit?
Ano
30 %
Ne
70 %
Celkem hlasovalo 8704 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám