Hlavní obsah

Z Česka odešlo za šest let 1500 lékařů, zdravotní péče je ohrožena

Právo, Václav Pergl

Z České republiky odešlo během posledních šesti let za prací do zahraničí už 1500 lékařů. Česká lékařská komora proto ve středu důrazně varovala, že nedostatek lékařů v ČR již ohrožuje kvalitu zdravotní péče.

Foto: Novinky

Z Česka odcházejí lékaři, nejčastěji do Velké Británie a Německa. IIustrační foto

Článek

„Hlavní příčiny nedostatku lékařů v ČR jsou nedostatečná finanční odměna, stárnutí lékařského stavu a hlavně pokračující exodus českých lékařů do zahraničí,“ řekl  Právu Milan Kubek, prezident lékařské komory.

„Za prací do zahraničí odešlo 1500 vysoce kvalifikovaných českých lékařů. Nejvíc jich pracuje ve Velké Británii, a to 800, a pak v Německu, kde je jich zhruba 300,“ řekl Kubek. Podle něj každý rok odchází za prací do zahraničí přibližně čtvrtina promočního ročníku z lékařských fakult.

 „Víme o situaci a snažíme se ji řešit, ale je to dlouhodobý proces,“ reagovala na Kubkova slova ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová. „Ano, je pravda, že odcházejí do zahraničí, poněvadž tam mají vyšší platy, ale mají také až šestkrát vyšší náklady než v ČR. Proto někteří se po čase zase rádi vrátí do své vlasti.“

Kubek: Česko je závislé na cizincích

Kubek se domnívá, že české zdravotnictví je stále více závislé na práci lékařů-cizinců. Jen v loňském roce lékařská komora přijala za své členy 1 132 lékařů. „Jestliže v roce 2003 pracovalo v ČR 829 lékařů cizinců, tak loni se jejich počet zvýšil na 2 015,“ řekl Kubek.

Mnohé nemocnice stále marně shánějí lékaře na nejrůznější odbornosti. Nejhorší personální situace je podle Kubka v bývalých okresních nemocnicích. Přes úřady práce tyto nemocnice shánějí 630 lékařů.

„Pokud lékaři finančně budou stále podhodnoceni, pak se může stát, že lékařská péče bude vážně ohrožena, protože lékařů bude katastrofální nedostatek. A bez dostatečného počtu odborníků není možné poskytnout kvalitní lékařskou péči,“ řekl Kubek.

Řešením by mimo jiné bylo, aby z lékařských fakult vycházelo více lékařů. „Zatímco v roce 2003 promovalo v oboru všeobecné lékařství 874 lékařů, tak v roce 2007 to bylo jen 795.“ Podobná je situace i na stomatologických klinikách. Přestože se o problému ví nejméně deset let, a hrozí že do roku 2015, kdy podstatná část dnešních zubařů odejde do penze, bude problém sehnat stomatologa, stále nebyla přijata opatření k nápravě.

„Snažíme se, aby počty studentů lékařských fakult byly vyšší a to i ve spolupráci s ministerstvem školství,“ odpověděla Právu jen neurčitě ministryně Filipiová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám