Hlavní obsah

VIDEO: Specialisté zlikvidovali 700 hus z infikovaného hejna

– HODONÍN • Aktualizováno
Právo, miv

Utratit 679 hus, o dalších rozhodneme podle nočních výsledků testů, rozhodla ve středu nákazové komise o likvidaci části chovu na farmě Rybářství Hodonín, kde byla zjištěna méně nebezpečná verze ptačí chřipky H7N1. Speciálně vybavené jednotky hasičů a záchranářů poté umístily ptáky do kontejnerů, v nichž byli usmrceni.

Článek

„Mají speciální kontejnery, do nichž napouští oxid uhličitý. Drůbež je nejhumánnějším způsobem utracena. Kontejner je poté hermeticky uzavřen a převeze se do asanačního podniku," uvedl ředitel jihomoravské Krajské veterinární správy Jaroslav Salava. Rozhodnutí se týká 679 opeřenců.

Likvidace nemine ani sedm tisíc husích vajec, z nové snůšky, většinu ale tvoří šest tisíc vajec z líhně, která mimo jiné z infikovaného chovu. Celkem je na farmě tři tisíce hus a 350 kachen.

Chov má ještě naději

Původní předpoklad likvidace celého chovu, nákazová komise zmírnila. V ohrožení jsou všichni ptáci, budou pod přísným dohledem a provedené testy rozhodnou, zda nebude likvidace pokračovat. „Výsledky budeme vědět v noci, podle nich se rozhodne, jestli bude vybíjení pokračovat,“ řekl epizootolog Krajské veterinární stanice v Brně Ivan Přibyl.

V okolí jsou vytyčena ochranná pásma, prověrka čeká další chovy. Podle Oldřicha Pecha z Rybníkářství Hodonín je ztráta nepříjemná, protože ale chov drůbeže je doprovodnou aktivitou k chovu ryb, nemá na ně událost existenční vliv. „Veškeré škody počítáme a firma má nárok na náhradu škod,“ řekl Přibyl.

Na zásahu se podílejí desítky hasičů

Zásah v Hodoníně zaměstnává několik desítek hasičů. Část vyjela z Brna. „Takzvaný Krajský odřad má dvě linky k dekontaminaci, jednu pro osoby a druhou pro techniku,“ popsal sestavu mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Do akce se vydala rovněž třiatřiceti členná speciální jednotka Záchranného útvaru HZS ČR v Hlučín, která v Hodoníně zasahuje s třemi vozidly. „V případě Hlučína jde o první ostré nasazení od začlenění do struktury HZS na začátku roku. Pokud bude třeba, povoláme další útvary,“ dodal Haid.

Ptačí chřipka kmene H7N1 má hodonínským případem svou premiéru u nás. Pro člověka je rizikový typ H5N1, zjištěný je mnohem méně nebezpečný. Na rozdíl od kmene H5N1 není smrtelný, ale protože existuje možnost přenosu na člověka, přikročili veterináři k preventivnímu utracení postiženého chovu. Případ podle Přibyla nemá souvislost s nedávným nálezem uhynulé labutě v okolí, její test byl negativní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám