Hlavní obsah

Lidovci chtějí snížit počet poslanců ve Sněmovně na 199

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidovci budou prosazovat lichý počet členů Sněmovny. Z původních 200 by chtěli počet snížit o jednoho na 199, uvedl ve středu po jednání expertů KDU-ČSL šéf strany Jiří Čunek. Odborníci se také shodli, že vládní návrh novely Ústavy podle řeckého vzoru, který by mohl vítěze voleb zvýhodnit i desetiprocentním bonusem (ziskem až 20 mandátů), je na hranici ústavnosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek

Článek

„Tento návrh nepodpoříme, protože se domníváme, že tato řecká metoda by v současnosti neměla příliš šanci projít u Ústavního soudu,“ sdělil Novinkám předseda strany Jiří Čunek.

Vláda opírá svůj návrh o tzv. řecký systém, který v prvním skrutiniu rozděluje mandáty v krajích, srovnatelných podle počtu obyvatel. Ve druhém se pak rozdělují neobsazené mandáty, které připadnou vítězi voleb. Tento bonus podle propočtů vlády obvykle dosahuje přibližně desítky mandátů.

KDU-ČSL bude hledat spravedlivější systém

Podle lidoveckých představ je potřeba diskutovat o skutečně spravedlivém volebním systému, který by v rámci koaliční dohody vyjadřoval skutečně uzavřené dohody.

"Chceme, aby bonus pro vítěze byl v počtu do tří mandátů. Pokud má být dodržen princip spravedlivého a rovného vážení mandátů, nemůže to být počet vyšší," řekl nedávno šéf lidoveckého sněmovního klubu Pavel Severa.

Že může být bonus pro vítěze příliš vysoký, potvrdil i politolog Tomáš Lebeda. Podle něj už se v tomto případě nejedná o poměrný volební systém, s čímž se pojí riziko nesouladu s Ústavou. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám