Hlavní obsah

Poslanci se mimořádně sejdou kvůli DPH a fotbalu

Právo, Novinky, jim,jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) svolal na úterý 3. března dvě mimořádné schůze Sněmovny. První bude na návrh skupiny koaličních poslanců k DPH, druhá na návrh ČSSD k násilí na stadiónech.

Článek

Poslanci při třetím zavěrečném čtení projednají novelu zákona o dani z přidané hodnoty. Ministerstvo financí v ní navrhuje, aby mohli podnikatelé uplatňovat odpočet DPH nejen u užitkových, ale u všech osobních automobilů. 

Bez svolání mimořádné schůze by se k tomuto bodu dostali zákonodárci nejdřive na nejbližší řádné schůzi Poslanecké sněmovny 17. března.

Součástí novely jsou i pozměňovací návrhy na změny obou sazeb DPH. Poslanec ODS Vlastimil Tlustý navrhl, aby došlo ke snížení základní sazby daně z přidané hodnoty z 19 na 15 procent. Tlustého kolega Petr Pleva naproti tomu navrhl zvýšit dolní sazbu z devíti na 15 procent. Kdyby tedy jejich návrhy parlament schválil, platila by jediná sazba DPH ve výši 15 procent.

Paroubek volá policii zpět na stadión

Šéf socialistů Jiří Paroubek se po nedělních nepokojích při fotbalových utkáních ohradil proti dodatku ministra vnitra Ivana Langera k zákonu o sportu, podle nějž už nebude pořádek na stadiónech kontrolovat policie. "Do konce týdne předložím návrh zákona spočívající ve zrušení Langerova dodatku," uvedl předseda (ČSSD).

Od letoška totiž na Langerův návrh zodpovídají za klid na stadiónech organizátoři, kteří v případě povolání policistů mají za zásah zaplatit. Mají se tak ušetřit vysoké výdaje z kapes daňových poplatníků.

Podle ministra by přijetí této novely znamenalo vítězství chuligánů a projev slabosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám