Hlavní obsah

Češi jsou přesvědčeni, že země předsednictví EU zvládá

Novinky, jas

Češi vnímají půlroční předsednictví své země Radě Evropské unie celkem pozitivně. Vyplývá to ze dvou nezávisle na sobě provedených průzkumů CVVM a společnosti Factum Invenio, které byly v úterý zveřejněny.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Premiér Mirek Topolánek před logem českého předsednictví.

Článek

Oba průzkumy se shodují v tom, že zhruba dvě třetiny Čechů hodnotí dosavadní průběh našeho předsednictví pozitivně, a vyplývá z nich, že si při něm Česká republika vede dobře.

Předsednictví se na svém počátku muselo potýkat s řešením dvou zásadních krizí. První z nich bylo jednání českých představitelů o obnovení dodávek plynu z Ruska přes Ukrajinu do střední a jižní Evropy. Výsledek kyvadlové diplomacie premiéra Mirka Topolánka hodnotilo podle STEM pozitivně 77 procent lidí.

O poznání méně kladně se lidé ve stejném průzkumu postavili k řešení izraelsko-palestinského konfliktu v pásmu Gazy. Roli českých představitelů v tomto případě pozitivně hodnotilo 37 procent Čechů.

Téměř polovina lidí pozitivně hodnotí vystoupení premiéra před poslanci Evropského parlamentu a většina respondentů vnímá kladně i organizační zajištění akcí EU, které se v tuzemsku konají.

Obecně české předsednictví pozitivněji vnímají mladí lidé, stoupenci stran vládní koalice, Pražané a občané s vyššími příjmy a vzděláním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám