Hlavní obsah

Kandidát ODS chce zrušit poplatky, neřekl však jaké

Právo, luk

V pomalu se rozbíhající kampani před červnovými volbami do Evropského parlamentu se objevila první nejasnost. Zasloužil se o ni kandidát ODS Edvard Kožušník. Ten v úterý představil svá hesla, v nichž využívá prvních dvou písmen svého příjmení. Chce tak dát KO například spolupráci s komunisty či byrokracii. Jenže KO mají dostat i poplatky.

Článek

Zda tím myslí zrušení poplatků ve zdravotnictví, na tiskové konferenci po opakovaných dotazech odmítl odpovědět s tím, že v březnu v této souvislosti chystá legislativní návrh. „Téma daní a poplatků je velké téma,“ uvedl pouze s tím, že se nad touto problematikou intenzivně zamýšlí od loňského léta.

Slibem zrušit neoblíbené poplatky ve zdravotnictví přitom soc. dem. loni drtivě vyhrála krajské a senátní volby. I když ne všichni v ODS jsou placením ve zdravotnictví nadšeni, je zjevné, že by obrat dal za pravdu soc. dem. a občanské demokraty ztrapnil.

Kožušník nechtěl ani upřesnit, jaký legislativní návrh má na mysli. V každém případě k předložení zákona potřebuje spolupráci s vládou, poslanci, Senátem či některým z krajů. Pouze tyto instituce mají podle ústavy zákonodárnou iniciativu.

Kožušník patřil k nejbližším spolupracovníkům šéfa ODS Mirka Topolánka. Nyní pracuje jako ředitel sekretariátu šéfa Senátu Přemysla Sobotky (ODS). Kožušník také vede projekt eStat.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám