Hlavní obsah

Další strana proti Lisabonu: Bobošíková a Suverenita

– PRAHA
Právo, Lukáš Bek

Na euroskeptické scéně v Česku bude před volbami do Evropského parlamentu pořádně horko. Kromě projektů Svobodní Petra Macha a Libertas CZ Vladimíra Železného se o voliče, kterým se příčí Lisabonská smlouva, utká také koalice Suverenita. V jejím čele stane současná europoslankyně a bývalá moderátorka Jana Bobošíková.

Foto: Petr Horník, Právo

Europoslankyně Jana Bobošíková v Praze na demonstraci na podporu EU bez Lisabonské smlouvy

Článek

Ta se před pěti lety dostala do Evropského parlamentu na kandidátce Nezávislí. Po roztržce s Železným založila stranu Politika 21. Jak v pondělí řekla Právu, chystá se nyní koalice ještě s jedním subjektem, který zatím nechce zveřejnit.

„Nejsme euroskeptici, nechceme rozpustit Evropskou unii, akorát si myslíme, že Lisabonská smlouva je přesně ten směr, kterým by neměla v tuto chvíli jít,“ představila svou stranu Bobošíková. Právě název Suverenita je podle ní nejpravděpodobnější.

Bobošíková počátkem února například uspořádala v Praze demonstraci proti Lisabonské smlouvě, kde ji srovnala s Mnichovskou dohodou z roku 1938. Podpořila ji třicítka odpůrců Lisabonu.

Strany kritické vůči směřování Unie spojuje osoba prezidenta Václava Klause, ke kterému se všechny hlásí. Například při projevu české hlavy státu v Evropském parlamentu minulý týden Bobošíková zajistila několik míst na čestné tribuně. Přišel šéf Strany svobodných občanů (SSO) a bývalý prezidentův poradce Petr Mach. Ten však do europarlamentu nekandiduje.

Za Klausem stojí také Železný, který nedávno bez vědomí irského zakladatele Declana Ganleyho zaregistroval svou stranu Libertas. Na rozdíl od něj však Železný není pro další sbližování evropské sedmadvacítky. Železný před lety založil stranu Nezávislí demokraté (NezDem). Libertas CZ sice evokuje název internetových stránek, politická strana však má smůlu. Pod tímto názvem již funguje web jedné ze skupin historického šermu.

Bitva i mezi zastánci

Velkým stranám chtějí na pravici konkurovat i některá menší uskupení, která jsou naopak jasně proevropská. Svůj post v europarlamentu by chtěla obhájit Jana Hybášková. Ta před pěti lety kandidovala za SNK Evropské demokraty. Nyní bude jedničkou za Evropskou demokratickou stranu. Na dalších místech jsou bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý a někdejší náměstkyně ministra pro místní rozvoj Věra Jourová.

Obdobný směr představuje strana Liberálové. Ta zatím jméno lídra nezveřejnila. Jak Právu řekl jeden ze zakládajících členů, Milan Hamerský, ve hře je koalice se Stranou pro otevřenou společnost a Unií svobody.

Otazník zatím visí nad kandidaturou dalšího z europoslanců, Josefa Zielence. Ten se nedávno nechal slyšet, že se teprve rozhoduje. Pravděpodobně by šel do voleb za SNK Evropské demokraty tak jako před pěti lety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám