Hlavní obsah

Středočeská ODS zuří kvůli eurokandidátce

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neuplynulo mnoho času od prosincového kongresu ODS, který si dal za úkol sjednotit rozhádanou stranu, a v nejsilnější pravicové formaci to opět vře. Tentokrát kvůli sestavování kandidátky do Evropského parlamentu. Proti postupu nejužšího stranického vedení a výkonné rady se vzbouřila středočeská organizace ODS, která patří k nejvlivnějším.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda ODS Petr Bendl teď musí uklidňovat své Středočechy.

Článek

Členové středočeské organizace požadují revokaci usnesení grémia a výkonné rady a schválení nového pořadí kandidátů. Stranické vedení to ale odmítá a tvrdí, že vše je v pořádku a jede se dál.

Předseda jednoho ze středočeských místních sdružení ODS v Chlebech René Franěk dokonce zaslal předsedovi strany Mirku Topolánkovi a také všem místopředsedům dopis, v němž obviňuje vedení z porušení stanov a nedemokratického rozhodování.

Franěk v dopise, který má Právo k dispozici, poukazuje na to, že zařazení někdejšího populárního moravskoslezského hejtmana Evžena Tošenovského na druhé místo kandidátky je hrubým porušením všech podmínek k řádné kandidatuře daných stanovami ODS. V nich je podle Fraňka stanoveno, že kandidáty do EP navrhuje místní sněm strany a regionální sněm pak nominace schvaluje.

„Kandidát pan Tošenovský sněmy neprošel a jeho kandidatura porušuje stanovy ODS. Předběhl v pořadí dokonce všechny kandidáty demokraticky zvolené v primárkách a dbalé stanov,“ tvrdí Franěk. Předseda místního sdružení rovněž kritizuje fakt, že vedení hrubě zasáhlo do kompetencí kraje, když Milana Cabrnocha zařadilo na čtvrté místo kandidátky, zatímco Hynka Fajmona až na deváté místo.

Souboj těchto dvou Středočechů v kraji, kteří chtějí eurposlanecký mandát obhájit, s přehledem vyhrál Fajmon.

Trafiky a pletichy?

„Našim členům je jasné, že jde o pletichy ve vedení ODS, nikoli o řádnou demokratickou soutěž mezi kandidáty,“ napsal Franěk a v dopise pokračoval kritikou: „Členům je jasné, že druhé místo na kandidátce pana Tošenovského a čtvrté pana Cabrnocha je odměnou a trafikou, že se dobrovolně vzdali kandidatury na místopředsedu ODS a uvolnili tak místo jiným, kteří jím poté pomohli dostat se na lukrativní místa kandidátek.“

Požaduje revokaci usnesení a sestavení nové kandidátky. Jenže s tímto požadavkem Franěk i další Středočeši zřejmě neuspějí. „Pochybuji, že se něco takového stane, žádná povinnost respektovat pořadí tady není,“ řekl Právu místopředseda ODS a šéf středočeské organizace Petr Bendl. Podle něj stanovy porušeny nebyly.

Bendl připustil, že Cabrnoch přeskočil Fajmona, nicméně prý neexistuje povinnost respektovat pořadí nominací z krajů. A že by šlo o trafiky pro Tošenovského a Cabrnocha, jak tvrdí Franěk? To Bendl zcela odmítá.

Také další z místopředsedů, Petr Gandalovič, Právu řekl, že pořadí kandidátů stanovilo politické grémium a poté ho schválila výkonná rada. Za porušení stanov to nepovažuje.

Jak Bendl, tak Gandalovič uznali, že Tošenovský získal nominaci regionální rady. Gandalovič to ale prý považoval za problém druhého řádu. Bývalý hejtman je podle něj zkušený politik, který na kandidátku do EP patří. „Není úplně dobré před volbami si vyčítat věci přes noviny. Spíš bychom měli táhnout za jeden provaz a snažit se udělat co nejlepší výsledek,“ poznamenal Gandalovič.

Chtějí změnit pořadí na kandidátce

Franěk se na dotaz Práva jakkoli odmítl k situaci vyjádřit. „Nechci se k tomu vyjadřovat, chci to nejdříve vyřešit u nás doma, počkám, až dostanu dopis od předsedy,“ řekl Franěk.

Za jeho názor se nicméně postavil Fajmon, který je současně členem výkonné rady. „Ve středních Čechách jsem vyhrál nad Cabrnochem poměrem hlasů 81:43, očekával jsem, že se to odrazí v pořadí na kandidátce, což se nestalo,“ řekl Právu. K hlasování výkonné rady Fajmon dodal: „Nelíbí se mi to, nehlasoval jsem pro to.“

Na otázku, zda v případě Cabrnocha a Tošenovského může jít o trafiky, jak píše Franěk, odpověděl: „To nevím, netuším, jaké tam byly dohody.“ Nejen Fajmon, ale také další ze Středočechů, šéf sněmovního výboru pro obranu Jan Vidím, souhlasí s tím, že pořadí na kandidátce by se mělo změnit.

Reklama

Výběr článků

Načítám