Hlavní obsah

Kardinál Vlk odmítá Liškovy reformy

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kardinál Miloslav Vlk se připojil ke kritice rektorů vůči chystané reformě vysokého školství. Tu pod názvem Bílá kniha terciárního vzdělání prosadil ve vládě před nedávnem ministr školství Ondřej Liška (SZ).

Foto: Michaela Říhová, Právo

Kardinál Miloslav Vlk

Článek

„Velmi rozhodně se připojuji k těmto i dalším protestům vedení i Akademického senátu Univerzity Karlovy a rozhodně odmítám přípravy překvapivě nedemokratického postupu vlády vůči vysokým školám. Žádám, aby vláda přehodnotila své záměry, které by omezovaly akademickou svobodu a podvazovaly svobodný akademický život, který má v naší zemi dlouhou tradici,“ napsal na svých stránkách kardinál.

Dodal, že odmítavě se k záměru ministerstva školství připojila i Katolická teologická fakulta UK v Praze.

Univerzity se bouří

Univerzity materiálu vytýkají hlavně, že nedostatečně řeší ekonomickou situaci humanitních oborů. Reforma počítá kromě zavedení školného také s vytvořením systému studentských půjček a se změnami ve samosprávách univerzit. Současné znění Bílé knihy se hlavně kvůli školnému nelíbí ani lidovcům a ČSSD.

Lidovecké výtky však Liška označil za nedorozumění, koaliční partner podle ministra neměl dostatek informací o fázi rozpracování zákona. Pokud nebude Liška chtít na vypracování věcného záměru zákona s univerzitami spolupracovat, chystají se akademici projevit svou nevoli veřejně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám