Hlavní obsah

Lidé nejvíc věří prezidentovi, roste i důvěryhodnost vlády a parlamentu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejdůvěryhodnější ústavní institucí je podle občanů prezident, myslí si to více než dvě třetiny dotázaných, konkrétně 67 procent. Vládě důvěřuje necelá třetina lidí, parlamentním komorám více než čtvrtina respondentů. Stabilně nízká je spokojenost s politickou situací, v únoru ji pozitivně hodnotilo 12 procent Čechů. Vyplývá to z údajů CVVM.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Prezident se po poklesu, který zaznamenal koncem loňského roku, znovu vrátil do čela žebříčku důvěryhodnosti ústavních institucí. V únoru mu důvěru vyslovilo 67 procent respondentů. Oproti loňskému prosinci si tak polepšil o sedm procentních bodů.

Zlepšila se i důvěra občanů ve vládu premiéra Mirka Topolánka, jíž v únoru důvěřovalo 32 procent dotázaných (v prosinci 27 procent). Polepšila si i Sněmovna, které věří 26 procent Čechů a Senát, jemuž důvěřuje 29 procent respondentů.

O poznání větší důvěře se těší krajská a zejména obecní zastupitelstva. Vedení krajů důvěřuje 48 procent Čechů, obecnímu zastupitelstvu dokonce 65 procent dotázaných.

Ze sociologického hlediska vykazuje důvěra prezidentovi i vládě podobné rysy. Oběma ústavním institucím častěji důvěřují mladší, vzdělanější lidé, oslovení s dobrou životní úrovní a vyššími příjmy a potenciální voliči ODS. Naopak podprůměrná důvěra je patrná především mezi dotázanými se špatnou životní úrovní, lidmi staršími 60 let a příznivci ČSSD a KSČM.

Dlouhodobě nízká je spokojenost Čechů s tuzemskou politickou situací. V únoru ji kladně hodnotilo 12 procent respondentů, oproti tomu nespokojenost vyjádřilo 57 procent lidí. Ani spokojeno ani nespokojeno se cítí být 28 procent Čechů.

Reklama

Výběr článků

Načítám