Hlavní obsah

Liberec odvolal kalamitní stav, úklid sněhu pokračuje

Právo, Barbora Silná
LIBEREC
Aktualizováno

Liberec odvolal v pondělí odpoledne sněhovou kalamitu, která na městských komunikacích trvala od minulé středy. Situace se uklidnila, dál ale budou pokračovat práce na odklízení sněhu. V terénu jsou stále všichni pracovníci technických služeb i veškerá technika, řekl mluvčí magistrátu Martin Korych.

Foto: Barbora Silná, Právo

Těžká technika odklízí sníh na libereckém sídlišti.

Článek

„V noci a ráno byla situace kritická, ale teď už jsme ji zvládli. V terénu máme veškerou techniku i lidi,“ řekl Právu náměstek ředitele Krajské správy silnic (KSS) v Liberci Jiří Daníček.

Boj se sněhem trval 15 dní

Boj se sněhem vedli v Libereckém kraji cestáři už patnáctý den. V některých místech kraje napadlo více než jeden a půl metru sněhu. Teploty se pohybovaly lehce nad nulou, takže všude ležela masa těžkého mokrého sněhu. „Na silnicích třetích tříd už není prakticky kam sníh odhrnovat. Silnice se zužují a proto by měli být motoristé opatrní, jezdit pomalu a být k sobě ohleduplní,“ poznamenal Daníček.

foto: ČTK/Břetislav Fiala

Ačkoli je doprava v kraji komplikovaná, řidiči si dávají velký pozor. V neděli například policisté řešili v Liberci pouze čtyři dopravní nehody a v noci na pondělí ani jednu. Právu to v pondělí sdělila severočeská policejní mluvčí Jarmila Hrubešová.

Alespoň v sobotu nesněžilo

V Liberci, kde byla už minulý týden kvůli sněhu vyhlášena kalamita, se daří silničářům odklízet postupně chodníky a silnice. Pomohla jim v tom zejména sobota, kdy nesněžilo. V neděli už ale opět začalo hustě chumelit.

Silničáři odklízí cestu směrem k lyžařskému areálu ve Vesci.foto: Právo/Barbora Silná

„Nemáme vůbec problémy kvůli mistrovství světa. Návštěvníci šampionátu jsou ukáznění, auta zaparkovali na sběrných parkovištích. Problémy jsou spíš s místními a byly by i kdyby nebylo mistrovství,“ poznamenal v pondělí v rozhovoru pro Právo šéf zimní údržby Technických služeb města Liberce (TSML) Ladislav Šimerda.

V Jablonci nad Nisou hrozí sněhová kalamita (VIDEO: Prima TV)

Ze sídlišť a centra města tak odvezli už desítky tisíc metrů krychlových sněhu do okrajových lokalit města, kde nikomu nevadí. 

Noční sněžení působilo v pondělí ráno potíže v okrajových částech města a například v libereckých Radčicích uvízl linkový autobus, když se na silnici vyhýbal protijedoucímu osobnímu vozu.

Na pomoc mu ale přispěchal okamžitě traktor, kterému se podařilo autobus vyprostit a doprava pokračovala plynule dál. O kousek dál ale zapadl i traktor, který odklízel sníh na úzké strmé silničce k rodinným domkům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám