Hlavní obsah

Klausovy názory na hospodářskou krizi jsou skandální, míní Ransdorf

Vyjádření prezidenta Václava Klause k hospodářské krizi jsou naprosto skandální, prohlásil v sobotu europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf. Mimo jakoukoliv ekonomickou racionalitu jsou podle něj prezidentovy výroky o tom, že je krize výsledkem přeregulované ekonomiky a nadměrného zásahu státu do ekonomických záležitostí. Na tiskové konferenci přirovnal dokonce Klause k Milouši Jakešovi.

Článek

"Pan prezident a jeho nástupci v čele ODS a české vlády se v současné době dostávají do pozice novodobého Milouše Jakeše. Je to i jakýsi reaganovský kůl v plotě," nešetřil staronový komunistický lídr pro evropské volby Ransdorf příměry na tiskové konferenci své strany.

Kritice ovšem neušla ani ČSSD, jíž vytkl, že za své vlády umožnila ovládnutí českých firem zahraničním kapitálem, "Modří a oranžoví na vytvoření podmínek pro tuto krizi u nás mají naprosto stejnou zásluhu a vinu," uvedl.

Plán KSČM: investice do člověka, ekologie, nanotechnologie

Klaus v projevu v Evropském parlamentu uvedl, že nynější krizi způsobilo politické manipulování trhu. Řešení je podle Klause jedině v liberalizaci a deregulaci evropské ekonomiky. "Starého psa novým kouskům nenaučíš, bude říkat stále věci, které propagoval v 90. letech," řekl europoslanec.

Ransdorf naopak považuje za důležité vzkřísit myšlenku strategického plánování a prosazovat změnu struktury národního hospodářství "státními cílovými programy". Je třeba se zaměřit na odvětví spjatá s investicemi do člověka, ochrany životního prostředí a do nových inovací a technologií, například nanotechnologie, uvedl europoslanec. Bude podle něj třeba promyslet opatření proti krizi také na úrovni krajů a obcí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám