Hlavní obsah

Dělnická strana vyslala hlídky do ulic Postoloprt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

POSTOLOPRTY
Aktualizováno

Asi čtyřicítka stoupenců ultrapravicové Dělnické strany se v sobotu odpoledne sešla v Postoloprtech na Lounsku, kde měli "kontrolovat situaci“. Podle vedení strany se ve městě vyhrocují problémy s nepřizpůsobivými občany, zejména Romy. Akce byla pod dozorem desítek policistů.

Článek

Krátce po 13. hodině vyrazili členové a příznivci DS za doprovodu kordonu policistů od postoloprtského nádraží směrem k centru. Od nádraží provázela pochod početná skupina Romů, kterou od extremistů oddělovalo 20 těžkooděnců.

Hlídky Dělnické strany se snažily oslovit obyvatele města a nabízely jim letáky a Dělnické listy. Na akci přišel dohlédnout i sám starosta Miroslav Hylák.

Procesí přilákalo pozornost několika desítek občanů Postoloprt, mezi nimiž rozdávali zase svůj časopis členové sdružení Romea. K žádným slovním ani fyzickým konfliktům nedošlo. Kolem 15. hodiny dorazily hlídky zpět k nádraží, kde byly rozpuštěny.

Policejní antikonfliktní tým v diskuzi s účastníky pochodu DS. Zdroj: HZS Ústeckého kraje

Monitoring ochranných sborů

Obyvatelé Postoloprt podle místopředsedy DS Pavla Kotába žádali o pomoc a řešení problémů, jež údajně způsobuje romská menšina. "Situaci ve městě naše hlídky zmapují a pohovoří s místními občany. Na základě výsledků monitoringu bude rozhodnuto o dalším postupu," řekl Kotáb.

Dělnická strana původně nahlásila na radnici demonstraci a pochod od nádraží na náměstí mezi 13:00 až 17:00. Postoloprtská radnice pochod zakázala, protože v jejich oznámení bylo několik nesrovnalostí. V pohotovosti byla pořádková policie, tak i policisté ze služby kriminální policie a vyšetřování, kteří v případě narušení veřejného pořádku budou připraveni proti aktivistům zasáhnout.  

O osudu strany rozhodne soud v březnu

Předseda DS Tomáš Vandas ve středu stanul před soudem, který na návrh vlády měl rozhodnout o ideové legitimitě strany a jejím případném zákazu. Odborníci se shodují, že krajně pravicové uskupení spolupracuje s různými radikálními ultrapravicovými a neonacistickými frakcemi včetně Národního odporu.

To Vandas u soudu popřel s tím, že Národní odpor ani nezná. Uvedl také, že stranické prohlášení "nulová tolerance polistopadovému systému" nemá vést k puči, ale ke změně vlády demokratickou cestou. Verdikt soudu by měl zaznít počátkem příštího měsíce. Už předem ale předseda DS nahlásil, že v případě zákazu DS brzy vznikne nová strana s velmi podobným programem.

Reklama

Výběr článků

Načítám