Hlavní obsah

České silnice zasypal další sníh, řidiči musí být opatrní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na mnoha místech České republiky v noci na sobotu opět sněžilo, silničáři proto doporučují řidičům opatrnou jízdu. Nebezpečí představuje nejen ujetý sníh a náledí na vozovkách, ale leckde i snížená viditelnost vinou sněžení nebo mlh. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Foto: Miro Kuzmanovic , Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ve středních Čechách po ránu sněží nebo jsou hlášeny sněhové přeháňky, cestáři proto nabádají řidiče ke zvýšené opatrnosti. Komplikace hrozí například na Rakovnicku, kde leží na silnicích druhé a třetí třídy ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Hlavní tahy jsou s opatrností sjízdné, místy je pokrývá rozbředlý sníh.

Na celém území jižních Čech sněží, přes noc napadlo až 15 cm nového sněhu, takže silničáři nabádají řidiče k opatrné jízdě. Všechny komunikace jsou sjízdné, sněžení ale omezuje viditelnost. Hlavně na Šumavě a ve vyšších polohách Táborska se mohou také tvořit sněhové jazyky a závěje. Při cestě do hor je nutná zimní výbava.

Mezi pěti až 20 centimetry sněhu připadlo v noci na území Plzeňského kraje. Nejvíce sněhu padalo na Klatovsku a Tachovsku, situace na silnicích obou oblastí i dalších pěti okresů regionu je ale zatím klidná. 

Také řidičům v Ústeckém kraji komplikuje od rána dopravu sněžení, na vozovkách se může vyskytovat i náledí. Sjízdné jen se zvýšenou opatrností jsou silnice zejména v oblasti Krušných hor a Děčínska. Podle informací silničářů panuje vlivem sněžení omezená viditelnost.

Na Olomoucku řidiče oslepuje hustá mlha

Hustá mlha může komplikovat řidičům jízdu v nižších polohách Olomouckého kraje. Bílá tma zalila prakticky celé Olomoucko, ale i část Prostějovska a Přerovsko. Při jejím srážení mohou silnice namrzat, varují dispečeři Správy silnic Olomouckého kraje. 

Zbytky sněhové kaše či vyjeté koleje ve sněhové vrstvě mohou dnes komplikovat dopravu ve Zlínském kraji. Ujetá vrstva sněhu je vysoká až 20 centimetrů.

Na Vysočině napadlo přes noc na některých místech až deset centimetrů sněhu, po ránu sněžení pokračuje na Jihlavsku, Havlíčkobrodsku a Pelhřimovsku. Úsek dálnice D1 je mokrý po chemickém ošetření, na silnicích prvních tříd je rozbředlá vrstva sněhu. Na silnicích druhých a třetích tříd leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Řidiči musí jízdě věnovat zvýšenou opatrnost, doporučují silničáři.

Především na silnicích nižších tříd by řidiči v Moravskoslezském kraji měli věnovat řízení zvýšenou pozornost. Na těchto komunikacích totiž stále leží ujetý sníh nebo zbytky sněhové kaše, varují krajští silničáři. 

Reklama

Výběr článků

Načítám