Hlavní obsah

Topolánek: Podepíšu každou větu Klausova projevu

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek (ODS) nemá žádný problém s výroky prezidenta Václava Klause v Evropském parlamentu, které ve čtvrtek tolik pobouřily řadu evropských poslanců. Projev si přečetl až v pátek a nechápe, proč vyvolal takovou hysterii.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ODS Mirek Topolánek obklopen místopředsedy Davidem Vodrážkou a Petrem Gandalovičem

Článek

"Nevím, co koho na tom projevu pobouřilo," konstatoval Topolánek. Komentáře tisku označil za nestoudné. Klaus před poslanci kritizoval nejen Lisabonskou smlouvu, ale i současnou podobu evropské ekonomiky či údajné odcizení unijních politiků občanům.

Topolánek se také snažil obrousit Klausovu kritiku schválení sedmileté, bezúročné půjčky Lotyšsku ve výši 5,9 miliardy korun. Klaus prohlásil na adresu vlády, že lepší by bylo pomoci českým sklářům. Premiér proto zdůraznil, že majitelé a správci skláren se mohou ucházet o pomoc, která je podmíněna restrukturalizačními plány.

ČSSD praktikuje hyenismus, soudí Topolánek

Kritikou premiér naopak nešetřil vůči opozičním sociálním demokratům a jejich protikrizovým návrhům. Ty podle Topolánka s řešením krize nemají nic společné. Realizace opatření ČSSD, která do nich "nekorektně" vtělila svůj program, by podle ODS znamenalo vyšší zdanění, vyšší státní dluh a vyšší nezaměstnanost.

"Zneužívání hospodářské recese k prosazování vlastního volebního programu je svým způsobem hyenismus," prohlásil předseda ODS. Návrh na progresivní zdanění fyzických osob by podle něj způsobil snížení spotřeby domácností. Topolánek se postavil i proti návrhu na vrácení míry daně z příjmu firem na úroveň roku 2008.

Zvýšení podpory v nezaměstnanosti by pak podle Topolánka vedlo ke ztrátě motivace lidí bez práce najít si nové místo. "Ani zvýšení příspěvku na dítě či dočasné zvýšení příspěvku na bydlení na místě," prohlásil premiér.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek na Topolánkovu kritiku reagoval slovy, že ODS očividně ztrácí nervy. "Nynější hlasité proklamace představitelů ODS jsou jen dalším projevem arogance těch, kdo zásadním způsobem zaspali," uvedl Paroubek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám