Hlavní obsah

Karlovy Vary mají obstavený majetek

– KARLOVY VARY • Aktualizováno
Právo, Martin Polák

Karlovy Vary nesmí nakládat se svým majetkem podle potřeb. Počátkem ledna ho městu kvůli nařízené exekuci obstavil karlovarský soud. Důvodem je více než rok starý spor magistrátu o podání informací. O ty žádal v červenci roku 2007 Tomáš Pecina. Zajímaly ho záležitosti kolem rekonstrukce nájemního bytu.

Foto: František Kšajt, Právo

Karlovy Vary

Článek

"V návaznosti na věcný spor o výkon užívacího práva na základě nájmu k rekonstruovanému bytu podal žadatel žádost o informaci. Karlovarský magistrát si postavil hlavu a odmítl uznat svou zákonnou povinnost. Šestkrát za sebou se vzepřel nadřízenému orgánu, který mu nařídil informace poskytnout,“  shrnul kauzu Oldřich Kužílek, spolupracovník Otevřené společnosti o.p.s., která monitoruje dodržování práva na informace.

Radnice o exekuci nevěděla

Vedení magistrátu o záležitosti v pátek navečer nic nevědělo. "Zatím o ničem nevím, situaci teprve zjišťuji,“ řekl Právu primátor Karlových Varů  Werner Hauptmann (ODS). Obdobně reagoval i jeho náměstek Petr Keřka (ODS).  "O exekuci nevím a ani tento konkrétní případ neznám,“ poznamenal.

Informací se Pecina nedočkal dosud, a to i přesto, že to magistrátu to uložil i nadřízený Krajský úřad Karlovarského kraje. "My se domníváme, že všechny informace dostal. Pan Pecina ale tvrdí, že ne všechny, ale nespecifikuje, jaké informace vlastně nedostal,“ uvedl pro ČTK právník města Tomáš Voděnka.

"Je to tragické a tristní, kam až to magistrát nechal dojít. Klobouk dolů před panem Pecinou. Konečně někdo důsledně dotáhl spor do konce,“ uvedl pro Právo karlovarský opoziční zastupitel Jiří Kotek (SNK ED).

Podle něj jsou v Karlových Varech podobných případů desítky. "S arogantním přístupem vedení města se setkáváme často,“ poznamenal

Obstavený majetek nemají Karlovy Vary poprvé. V roce 2007 exekutor zablokoval mnohamiliardový majetek města kvůli neuhrazeným 8700 korunám, které mělo město zaplatit, ale kvůli chybě advokátní kanceláře to neudělalo. Blokace majetku trvala několik dní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám