Hlavní obsah

Poslanci mají za únor odschůzováno, polovinu věcí nestihli

PRAHA

Poslanci v pátek ukončili únorovou schůzi Sněmovny, aniž by stihli projednat téměř polovinu bodů, které si v jejím úvodu zařadili na pořad jednání. Průběh tři týdny trvající schůze byl často především ve znamení slovních přestřelek a vzájemného napadání mezi opozicí a vládou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanci spolu s premiérem sledují dění ve Sněmovně.

Článek

Páteční jednání bylo ve znamení diskuse o protikrizových opatřeních, které navrhuje kabinet. Ve středu se Sněmovně nakonec podařilo v rámci pokračování předchozí přerušené schůze odsouhlasit Lisabonskou smlouvu, o jejím osudu bude v následujících týdnech rozhodovat Senát.

Poslanci také schválili senátní návrh na omezení zdravotnických regulačních poplatků. Ty by nově neměli u lékaře platit děti do 18 let. Dětem a důchodcům nad 65 let se také sníží ochranný limit z pěti na dva a půl tisíce korun.

Také přijetí tohoto kompromisního návrhu předcházela dlouhá debata, neboť opozice se snažila Senát přehlasovat a prosadit původní návrh, který předpokládal úplné zrušení poplatků. 

Koalice chce mimořádnou schůzi

Koaliční poslanci po skončení schůze avizovali, že budou iniciovat svolání mimořádné schůze na třetího března. Chtějí se tak dostat například k hlasování o změně zákona o dani z přidané hodnoty, kterou v pátek propustili do závěrečného třetího čtení.

:. Premiér Mirek Topolánek.foto: Právo/Petr Hloušek

Na třítýdenní únorové schůzi poslanci hlasovali celkem 442 krát. Jen první den při úpravách programu svého jednání zvedali ruce 112 krát. Mnohá hlasování totiž zpochybňovali a opakovali.

V pátek si nakonec z únorového plánu vyřadili bezmála stovku bodů, které nestihli projednat.

Reklama

Související témata:

Související články

Poslanci schválili Lisabonskou smlouvu

Sněmovna ve středu schválila lisabonskou smlouvu, která má reformovat fungování rozšířené EU. Pro přijetí dokumentu hlasovalo 125 ze 197 přítomných poslanců....

Výběr článků

Načítám