Hlavní obsah

Machovi lidé v SSO se hlásí k nacionalismu

Právo, luk
PRAHA

Mnohé členy vedení Strany svobodných občanů (SSO) spojuje kontroverzní internetový EUportál, který se ostře staví nejen vůči Evropské unii, ale také k muslimům, homosexuálům, politické korektnosti či genderovým organizacím. Často se přitom hlásí k nacionalismu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Strany svobodných občanů Petr Mach

Článek

„Dnes být označen za nacionalistu je skoro nadávka, něco jako vulgarismus,“ napsal například člen republikového výboru SSO David Hanák. Stranu založil bývalý poradce prezidenta Václava Klause Petr Mach.

Hanák například také chválil knihu britského autora Johna Laughlanda Znečištěný pramen, která spekuluje o shodných idejích společné Evropy u „evropských federalistů“ a nacistů a fašistů.

Ke Klausovi a Machovi má blízko také Lukáš Petřík. Ten není ve vedení SSO, byl ale součástí delegace pozvané do europarlamentu na včerejší Klausovo vystoupení.

 Petřík mimo jiné v roce 2005 na semináři Klausem a Machem vedeného Centra pro ekonomiku a politiku nepřímo přirovnal EU k třetí říši. „Tehdy jako dnes zde byla konstruktivistická snaha utvořit jeden evropský superstát s jedním vůdcem a s jedním lidem,“ řekl tehdy Petřík.

Páralová: bojím se každého extremismu

Další z členů republikové rady, Ladislav Bátora, byl v roce 2006 coby nezávislý kandidát lídrem nacionalistické Národní strany ve sněmovních volbách. Uvedla to čtvrteční MF Dnes.

Bátora mimo jiné spolupracoval s projektem Národní myšlenka – Nezávislá revue konzervativního nacionalismu. Jak dříve upozornilo Právo, tento institut vedl semináře mimo jiné v kanceláři ODS v Praze 5. V roce 2003 se Bátora přihlásil k známým evropským extremistům: „Pokud bych se měl s někým ztotožnit, byl by to určitě Jörg Haider nebo Jean-Marie Le Pen.“ Bátora tuto příchylnost nyní popírá.

K Machově straně mají blízko někteří poslanci ODS. Alena Páralová, která se zúčastnila zakládajícího sněmu, včera Právu řekla, že Bátora o svém angažmá v Národní straně pomlčel. „Ti lidé, kteří ho volili, o tom určitě nevěděli. Takže myslím si, že to nebylo od něho čestné, že tam tuto informaci neřekl,“ uvedla. Kdyby byla členkou a věděla to, prý by Bátoru nevolila. „Přece jenom bojím se každého extremismu,“ poznamenala.

Na postoji Páralové k SSO to však prý nic nemění. Zopakovala, že je připravena opustit ODS, pokud Lisabonská smlouva projde i Senátem. V dohledné době nicméně do Machovy strany nemíří. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám