Hlavní obsah

Léky s pseudoefedrinem by neměly být na recept, říká náměstek

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Středeční rozhodnutí Sněmovny, aby dosud volně prodejné léky proti nachlazení a chřipce, které obsahují pseudoefedrin, byly už jen na recept, vyvolalo rozporuplné reakce v odborné veřejnosti.

Článek

Jde o Modafen, Paralen Plus, Panadol Plus Grip, Nurofen Stopgrip, Aspirin Complex. Léky kvůli obasahu pseudoefedrinu zneužívají narkomani k výrobě pervitinu. Návrh ve Sněmovně předložila poslankyně Kateřina Konečná (KSČM).

„Je to schválnost proti lidem,“ komentoval rozhodnutí Sněmovny náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr. „Pokud budou tyto léky výhradně na recept, pak to velmi zatíží zdravotní systém,“ uvedl Šnajdr. Pacient bude muset k lékaři, kde zaplatí třicetikorunový poplatek, a pak v lékárně nechá další peníze přímo za lék.

„Tak Sněmovna vytahuje peníze z kapes občanů, kteří uvedené léky používají výhradně k uzdravení, a to jednou nebo dvakrát do roka,“ řekl Šnajdr. Ministerstvo zdravotnictví se bude snažit celou situaci zvrátit, a Šnajdr doufá, že Senát toto rozhodnutí Sněmovny neschválí.

Podobně se vyjádřila i ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová (ODS): „Když bude pacientovi špatně, tak bude muset nejdříve do čekárny k lékaři, tam nakazí další, pak vyfasuje recept, půjde do lékárny, kde opět nakazí další, a po půl dni si konečně půjde lehnout do postele.“

Rath: Zmatek při hlasování

Z návrhu, který Sněmovna schválila, je na rozpacích i stínový ministr zdravotnictví ČSSD a hejtman Středočeského kraje David Rath: „Prošel i přesto, že se přesně nevědělo, o čem se hlasuje. Ve Sněmovně byl zmatek. Schválený návrh nepovažuji za užitečný nápad.“

Praktický lékař pro dospělé Jan Jelínek z Prahy je toho názoru, že tento krok Sněmovny, bude-li schválen Senátem a podepsán prezidentem, zatíží ordinace lékařů. „Jestli si někdo myslí, že léky s pseudoefedrinem se nebudou zneužívat, protože bude lepší kontrola přes recept, tak já ten názor nemám. Je lepší držet se původního návrhu, tedy bez lékařského předpisu, ale s omezením, protože tak bude zajištěna kontrola, kdo si je kupuje.“

Beneš: Výdej na občanský průkaz

Také ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Martin Beneš byl z rozhodnutí Sněmovny na rozpacích. „Omezí se tak dostupnost těchto léků s pseudoefedrinem pro běžného uživatele. Budou muset k lékaři u léků, které si mohou nasadit sami.“

Uvedl, že léky s pseudoefedrinem se mají od dubna prodávat bez lékařského předpisu, ale s omezením. Při jejich koupi budou muset kupující předkládat průkaz zdravotní pojišťovny nebo občanský průkaz, a protože od tohoto data mají být všechny lékárny napojeny na centrální úložiště dat, lékárník v počítači zjistí, zda si pacient už nějaké léky s pseudoefedrinem v poslední době koupil a v jakém množství.

„To je dostatečná kontrola, protože lékárník neprodá víc balení, bude-li mít podezření na zneužití,“ řekl Beneš.

Nyní probíhá správní řízení, které má být ukončeno do konce března. Pak bude známo, které léky s omezením tento statut budou mít. „Podporujeme postup Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Žádost o tzv. změnu statutu léků jsme podali již koncem roku 2008,“ sdělila Právu Věra Kudynová, mluvčí největší domácí farmaceutické společnosti Zentiva, které některé uvedené léky vyrábí.

Naopak lékárníci rozhodnutí Sněmovny vítají. „Je to významný krok v boji proti pervitinu,“ řekl Právu prezident Lékárnické komory Stanislav Havlíček. Dodal, že na trhu i tak zůstane asi 17 volně prodejných preparátů, které sice neobsahují pseudoefedrin, ale „mají něco, co nevyvolává asociace s drogami. Jde například o Coldrex a další.“

Jiní lékaři Právu řekli, že v ČR je asi třicet tisíc lidí závislých na drogách. „Ti se snad dají uhlídat jiným způsobem, než omezovat tyto léky běžné populaci,“ soudí doktor Jakub Malý z Prahy.

Reklama

Výběr článků

Načítám