Hlavní obsah

Topolánek chce nechat prošetřit přípravy na liberecké mistrovství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Mirek Topolánek chce nechat prošetřit možná pochybení, k nimž docházelo během příprav na mistrovství světa v Liberci. Trestní oznámení kvůli postupu při přípravě sportovišť už podal Nejvyšší kontrolní úřad.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Mirek Topolánek

Článek

"Budu velmi rád, až se začnou zkoumat ty věci - a ony se budou zkoumat, aby se role jednotlivých aktérů v této řekl bych podařené akci vyhodnotila správně," uvedl Topolánek.

"Já vám garantuji, že až se začne tato věc celá šetřit, tak se opravdu přijde na to, že ty základní chyby z hlediska financování a rozhodnutí se udělaly ještě přede mnou. A já vám garantuji, že pokud u toho budu, tak se postarám, aby se došetřily," dodal s narážkou na předchozí vládu sociální demokracie.

Za velmi chybné označil premiér hlavně rozhodnutí o umístění mistrovství světa v lokalitě, "kde není sníh, kde není žádné sportoviště, kde nejsou skokanské můstky, přestože o pár kilometrů dál je obé". Jmenoval Harrachov a Bedřichov.

"Mě jste postavili do situace, že jsem neměl jinou volbu než toto mistrovství pomoci zorganizovat, profinancovat. Tu akci jsme dokončili, je velmi drahá, a jestli budeme ještě někdy opakovat podobnou akci, já u toho nechci být," dodal.

Neznámý pachatel měl využít desítky miliónů problematicky

NKÚ dospěl při kontrole k závěru, že se neznámý pachatel v souvislosti s postupem Liberce a místní Technické univerzity dopustil podvodů, porušování pravidel hospodářského styku a porušování pravidel při správě cizího majetku.

NKÚ kontroloval peníze v rozsahu více než jedné miliardy a nalezl problémy s využitím mnoha desítek milionů korun. Podle NKÚ ministerstvo školství nezajistilo kontrolu využívání státních peněz a neplnilo podmínky, s kterými projekt zahajovalo.

Město i univerzita zásadní pochybení či porušení zákona odmítly, ministerstvo závěr NKÚ zatím ponechalo bez komentáře. Bývalá ministryně školství Dana Kuchtová nicméně uvedla, že došla ke stejným zjištěním jako nyní NKÚ, a právě proto se rozhodla iniciovat předloňské změny v organizačním výboru mistrovství. Romana Kumpošta tehdy v čele výboru nahradila Kateřina Neumannová.

Reklama

Výběr článků

Načítám