Hlavní obsah

Na Mackovu pokutu za pohlavek vznikla sbírka

• Aktualizováno

Občanské sdružení Memorandum vyjádřilo solidaritu s Miroslavem Mackem, který musí podle úterního soudního nařízení vyplatit Davidovi Rathovi za pohlavek stotisícové odškodné, a založilo sbírku na jeho zaplacení. Cílem sdružení údajně není omlouvat Mackovo chování, ale upozornit na rostoucí vulgárnost a nemorálnost na české politické scéně.

Článek

"Pomluvy, urážky, ani sebemenší projevy násilí by neměly být vlastní politikům nikde na světě, tedy ani v České republice. Ani já osobně s udělením facky panu Rathovi nesouhlasím, avšak považuji ji za menší morální i lidský prohřešek, než například uvádění Hitlerova zbrojení jako analogie pro řešení finanční krize," uvádí na webových stránkách předseda sdružení Miroslav Křížek s odkazem na výroky Davida Ratha z konce letošního ledna.

Podle verdiktu soudu musí Macek za „zesměšnění“ vyplatit Rathovi sto tisíc korun a dalšími 35 tisíci mu přispět na soudní výlohy. Navíc se musí za svůj prohřešek veřejně omluvit v hlavním vysílacím čase v České televizi nebo na Nově.

Macek sám přispěje sto tisíci 

"Sdružení již přispělo počátečním vkladem pět tisíc korun a věříme, že se objeví i další dárci. Vše, co vybereme nad rámec stotisícové pokuty a případných dodatečných nákladů na zveřejnění omluvy pana Macka, věnujeme na pomoc dětem z dětských domovů," doplnil Křížek.

Macek k tomu dodal, že podobných nabídek finanční podpory dostává více. „Těmto lidem nejde o peníze jako takové, ale o vyjádření jejich postoje k 'osobě a dílu‘ Davida Ratha v politice, případně o 'spolupodíl‘ na uštědřeném záhlavci,“ uvedl Macek. Aby tuto motivaci "podtrhl", přislíbil Macek do sbírky přispět sto tisíci korun.

Pohlavek v přímém přenosu

Macek v květnu roku 2006 před zraky asi sedmi set stomatologů udeřil zezadu do hlavy nic netušícího Ratha. Macek se tím chtěl údajně Rathovi revanšovat za jeho výroky týkající se Mackova manželství. Nynější hejtman poté řekl Mackovi, že je zbabělec, načež musel krýt další útok tentokrát pěstí a oba aktéři se začali strkat. Nakonec Macek opustil za všeobecného pískotu sál.

Pohlavek Miroslava Macka. Zdroj: TV Prima 

Miroslav Křížek je od roku 2006 zastupitelem za ODS městské části Praha 13 a členem Hospodářské komory hlavního města Praha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám